Δίκη για Μάτι: Την ενοχή εννέα κατηγορουμένων ζητεί ο εισαγγελέας

Δίκη για Μάτι: Την ενοχή εννέα κατηγορουμένων ζητεί ο εισαγγελέας

Την ενοχή 9 κατηγορούμενων και πιο συγκεκριμένα των Σωτήρη Τερζούδη, Βασίλη Ματθαιόπουλο, Ιωάννη Φωστιέρη, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Χαράλαμπο Χιώνη, Βάιο Θανασιά, Ευάγγελο Μπουρνούς, Αντώνη Παλπατζή και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο ζήτησε ο εισαγγελέας στην πρότασή του κατά τη διάρκεια της δίκης για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης ζήτησε αντίστοιχα την απαλλαγή 9 κατηγορούμενων, μεταξύ των οποίων της τότε περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, του τότε ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του τότε δήμαρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, καθώς και του τότε δημάρχου Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου Καψάλη.

Την ίδια στιγμή, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του δημάρχου Ραφήνας, επειδή ο κ. Μπουρνούς «παρείχε εσφαλμένη ενημέρωση σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, μέσω συνεντεύξεών του». Είπε ότι ο δήμαρχος Ραφήνας έκανε ενημερωτικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και παρείχε ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς και όσοι τον άκουγαν εφησύχασαν ότι η φωτιά έχει αντίθετη κατεύθυνση. Όφειλε να αναμεταδίδει με υπευθυνότητα ή να απέχει από την ενημέρωση που έχει λάβει από μη αξιόπιστες πηγές».

Στη συνέχεια, ζήτησε και την ενοχή των αντιδημάρχων Μαραθώνα (Β. Θανασιά) και Ραφήνας (Α. Παλπατζή) για την κατηγορία «της παράλειψης καθαρισμού οικοπέδων ιδιωτών». Επιπλέον, ζήτησε και την ενοχή του κατοίκου που φέρεται να έβαλε τη φωτιά, Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. «Έβαλε τη φωτιά για να κάψει υπολείμματα κλαδιών. Πράγματι, δεν τον είδε κανείς να βάζει φωτιά και η αρχική σύνδεση ήταν η γειτνίαση του σημείου έναρξης της πυρκαγιάς με το οικόπέδο του. Όμως, σύμφωνα με τα πορίσματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι η φωτιά ξεκίνησε από απερίφραχτο οικοπεδικό χώρο λόγω καύσης υπολειμμάτων.

»Το σημείο έναρξης είναι δίπλα στην πλαϊνή πόρτα της οικίας του κατηγορουμένου. Ο πραγματογνώμονας της πυροσβεστικής αναφέρει ότι ο στύλος και τα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ ήταν άθικτα. Την επόμενη ημέρα μετέβησαν οι υπάλληλοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας και εντόπισαν κλαδιά στην αυλή του κατηγορουμένου με σημάδια καύσης. Τα κλαδιά αυτά είχαν μετακινηθεί κάποιες μέρες αργότερα. Αποδείχθηκε ότι αν και είχε σβηστεί η φωτιά από το σημείο έναρξης, ο κατηγορούμενος έριχνε νερό με λάστιχο από την οικία του. Επιπλέον τα κλαδιά προέρχονται από ελιές και συκιές που δεν υπήρχαν σε άλλες οικίες της περιοχής. Άρα προέρχονταν από την οικία του», κατέληξε ο εισαγγελέας. Ο κάτοικος επέμεινε στην απολογία του ότι δεν έβαλε τη φωτιά και ότι αυτή ξεκίνησε από τη ΔΕΗ ή ότι την έβαλε κάποιος άλλος.

Ο εισαγγελέας από χθες που είχε αρχίσει την αγόρευσή του, είχε ήδη ζητήσει την ενοχή του τότε αρχηγού και υαπρχηγού της Πυροσβεστικής, του τότε διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και του αξιωματικού που τέθηκε επικεφαλής κατά τις κρίσιμες ώρες. Παράλληλα ο κ. Μανιάτης ζήτησε απαλλαγή για τρεις ανώτατους αξιωματικούς του Σώματος.

Ο κ. Μανιάτης καταλόγισε ευθύνες  στον τότε αρχηγό του ΠΣ Σωτήρη Τερζούδη και στον τότε Διοικητή του ΕΣΚΕ Ιωάννη Φωστιέρη για την εκτροπή αεροσκάφους που κατευθυνόταν στην φωτιά στο Νταού, ώστε να πάει στην Κόρινθο προς αντιμετώπιση φωτιάς στο Σουσάκι κοντά στα διυλιστήρια. Κατά τον κ. Μανιάτη όταν έγινε η εκτροπή, η φωτιά στην Κόρινθο, δεν απειλούσε τα διυλιστήρια. Επιπλέον, όπως είπε ο Εισαγγελέας, ο επίγειος επικεφαλής για τη φωτιά στο Σουσάκι δεν είχε ζητήσει ενίσχυση δυνάμεων.

Η απόφαση του κ. Φωστιέρη, κατά τον Εισαγγελέα, ήταν προϊόν πίεσης εξαιτίας τηλεφωνημάτων του ιδιοκτήτη των διυλιστηρίων και αυτό επέδρασε στην εξάπλωση της φωτιάς στην Πεντέλη που στην συνέχεια κατέκαψε το Μάτι. Η εντολή Φωστιέρη, όπως είπε ο Εισαγγελέας, τελούσε υπό την έγκριση του κ. Τερζούδη.

Στον κ. Φωστιέρη για την παράλειψη του να ζητήσει εγκαίρως συνδρομή δύο Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού που ήταν διαθέσιμα στην Ελευσίνα ώστε να συνδράμουν είπε ότι «ήταν σφάλμα και πλημμέλεια». Στον τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο καταλόγισε ότι δεν κινητοποίησε πλοιάρια της Πυροσβεστικής, για περισυλλογή και διάσωση πολιτών που βρέθηκαν στην θάλασσα. Η παράλειψη του κ. Ματθαιόπουλου, κατά νόμο αρμόδιου για την κινητοποίηση των πλωτών, «συνέτεινε στον δια πνιγμό θάνατο εννέα ατόμων και στην πολύωρη παραμονή στο νερό πολλών άλλων» είπε ο κ. Μανιάτης

Στον τότε επικεφαλής Νίκο Παναγιωτόπουλο καταλόγισε την μη εισήγηση για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, σε χρόνο, που όπως είπε ο Εισαγγελέας, ακόμη κι αν δεν γινόταν δεκτή, θα κινητοποιούσε άμεσα την διαδικασία ενημέρωσης των κατοίκων του Ματιού «με όποιο πρόσφορο μέσο, ακόμη και πόρτα-πόρτα» ώστε να φύγουν από την πορεία της ολέθριας πυρκαγιάς.

Με την εισήγηση του ο κ. Μανιάτης έκρινε ότι οι επιτελικοί της Πυροσβεστικής, αρχηγός, υπαρχηγός και Διοικητής του ΕΣΚΕ, έλαβαν μέριμνα για την εναέρια επιτήρηση της επίμαχης ημέρας και ενήργησαν ορθά για το θέμα της μεταστάθμευσης πτητικών και έτσι ζήτησε την απαλλαγή τους.

Έκρινε επίσης ότι ο τότε Διοικητής του 199 Χρήστος Γκολφίνος και ο τότε διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Φίλιππος Παντελεάκος δεν φέρουν τις ευθύνες που τους καταλογίζει η κατηγορία, είτε για τη μη σωστή διάθεση των επίγειων μέσων ο πρώτος, είτε για τα θέματα απομάκρυνσης και ενημέρωσης των πολιτών.

Για τις πράξεις αυτές ζήτησε απαλλαγή και των Τερζούδη, Φωστιέρη και Ματθαιόπουλου. Ζήτησε επίσης απαλλαγή και του τότε Διοικητή του Τμήματος ΠΣ Νέας Μάκρης Δαμιανού Παπαδόπουλου, ο οποίος βρέθηκε στον τόπο της φωτιάς αρχικά ως επικεφαλής, αλλά στην συνέχεια αποχώρησε.

Ο εισαγγελέας τόνισε πως ο κ. Ματθαιόπουλος, για τον οποίο έχει ήδη ζητήσει ενοχή για την παράλειψή του να κινητοποιήσει τα τρία πλοιάρια του ΠΣ για να γίνει περισυλλογή και διάσωση στην θάλασσα, δεν αξιοποίησε ούτε τις τρεις σωστικές λέμβους της ΕΜΑΚ.

Κατά τον κ. Μανιάτη, αν ο Βασίλης Ματθαιόπουλος έδινε εντολή να ρυμουλκηθούν οι λέμβοι από τον Ασπρόπυργο που ήταν οι εγκαταστάσεις τους, θα ήταν στην Ραφήνα μέσα σε 45 λεπτά και θα προσέφεραν χρήσιμο έργο στην διάσωση. «Θα βοηθούσαν σημαντικά» τόνισε, ζητώντας να κριθεί ένοχος και για αυτήν την πράξη.

Στην αγόρευσή του ο κ. Μανιάτης είπε ότι «η μεγαλύτερη αβελτηρία στο συμβάν εκείνης της ημέρας ήταν η έλλειψη συντονισμού στα σώματα Ασφαλείας που επιχειρούσαν στην περιοχή. Δεν ήταν η έλλειψη δυνάμεων, αλλά πρωτίστως η παντελής έλλειψη κεντρικού συντονισμού».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx