Δίκη για το Μάτι: “Δεν την έβαλα εγώ τη φωτιά” λέει ο βασικός κατηγορούμενος

Ένοχοι έξι από τους κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Μάτι - Αποδοκιμασίες στο δικαστήριο

Ολοκληρώθηκαν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου οι απολογίες των 21 κατηγορουμένων για την τραγωδία. Απολογήθηκε σήμερα ο δήμαρχος Πεντέλης, ο αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, αλλά και ο κάτοικος που φέρεται να έκαψε κλαδιά και να άναψε τη μοιραία φωτιά. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 13 Φεβρουαρίου με την αγόρευση του εισαγγελέα.

Ο κάτοικος Πεντέλης που σύμφωνα με το κατηγορητήριο από αμέλεια προκάλεσε την φονική πυρκαγιά, ισχυρίστηκε ότι η φωτιά ξεκίνησε από άλλο σημείο και όχι έξω από το σπίτι του. «Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά. Δεν βάζω εγώ φωτιές, δεν είναι δική μου αμέλεια. Έχω ιερό όρκο! Είμαι 30 χρόνια εκεί πάνω και μου τη βάρεσε εκείνη τη μέρα να βάλω φωτιά; Να κάψω το σπίτι μου; Αν είναι δυνατόν! Εγώ τη φωτιά την είδα να έρχεται προς του Νταού από την Καλλιτεχνούπολη. Πιστεύω ότι το κακό ξεκίνησε από κολώνες της ΔΕΗ, αλλά στην περιοχή υπάρχουν και μελισσουργοί, περνάνε κυνηγοί, αυτοκίνητα, περαστικοί, ενώ γίνονται και αγώνες moto-cross», είπε.

Συμπλήρωσε ότι την ημέρα εκείνη ήταν στο σπίτι του μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι, και ότι εν συνεχεία πήγε για ψώνια στη Ραφήνα, από όπου επέστρεψε στις 16.20. «Γυρνώντας δεν είδα τίποτα, ούτε καπνούς, ούτε φωτιά. Ενώ τακτοποιούσα τα ψώνια, λίγο πριν τις πέντε, βλέπω καπνούς πέρα από το οικόπεδο το δικό μου. Ανέβηκα επάνω και πήρα το λάστιχο. Η φωτιά δεν είχε έρθει ακόμα, αλλά ερχόταν… ήταν φερτή. Έβρεχα τους τοίχους. Ήταν και γείτονες μαζί και μετά από λίγα λεπτά ξεπρόβαλε μια Πυροσβεστική εθελοντών από τη Ραφήνα. Στα 150 μέτρα τους είδα και τους έκανα νόημα να έρθουν. Όταν ήρθαν μου ζήτησαν και τους έβαλα νερό με το λάστιχο».

Σε ερώτηση της προέδρου αν εκείνη την ημέρα είχε κάνει κλαδέματα, ο κατηγορούμενος είπε πως από τον Μάιο κλάδευε. «Τα μάζευα όλα σε ένα σημείο στο οικόπεδό του για να καλέσω τον δήμο μία και καλή να τα παραλάβει», είπε. Προσέθεσε ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία που συνηγορούν στο ότι η φωτιά ξεκίνησε από αλλού, και επικαλέσθηκε φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται δύο στύλοι της ΔΕΗ «που είναι και υποσταθμός και καίγονται σε απόσταση 700 μέτρων από εμένα… η ΔΕΗ είχε καλώδια σε κρεμαστή διάταξη… ένας αέρας τα κούναγε. Την επόμενη μέρα της φωτιάς, ήρθαν και τα έβαλαν σε οριζόντια διάταξη. Έχουμε και τη μαρτυρία του πρώην δημάρχου Πεντέλης, του κ. Καψάλη, ότι είδε καλώδιο να καίγεται. Και άλλος μάρτυρας είπε ότι η φωτιά ήταν σε άλλο σημείο από εμένα. Το πρώτο που έψαξε η Πυροσβεστική ήταν αν ξεκίνησε από εμένα κάτι. Αλλά δεν βρήκε τίποτα».

Εισαγγελέας: Σε αντιπυρική περίοδο, βάζατε φωτιά;

Κατηγορούμενος: Ποτέ! Καταλαβαίνω ότι αυτό κάνει τζιζ.

Εισαγγελέας: Έχει περάσει ποτέ περαστικός και έχει βάλει φωτιά;

Κατηγορούμενος: Η φωτιά ήρθε από αλλού.

Εισαγγελέας: Από πού;

Κατηγορούμενος: Από την Καλλιτεχνούπολη! Το επιβεβαιώνουν και οι ασύρματες επικοινωνίες.

Ο πρώην δήμαρχος Πεντέλης

Στην απολογία του, ο πρώην δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, αναφέροντας μάλιστα, ως προς τον καταλογισμό, ότι αμέλησε να εφαρμόσει σχέδιο πολιτικής προστασίας, ότι «είναι τραγωδία να αποδίδεται σε μένα που στα 30 χρόνια της πορείας μου στην Αυτοδικοίκηση τσακωνόμουν με τα μισά υπουργικά συμβούλια για αυτά τα θέματα».

Ο κ. Καψάλης, αναφέροντας πως ήταν ο πρώτος δημόσιος λειτουργός που έφθασε στο σημείο της φωτιάς στο Νταού, είπε πως «δεν υπήρξε καμία αμέλεια ή παράλειψη. Αντιθέτως από την πλευρά μου υπήρξε ενεργός συμμετοχή στη καταστολή της πυρκαγιάς… κατορθώσαμε όχι μόνο να μην έχουμε θύματα, αλλά να έχουμε μόνο μικρές υλικές ζημιές στον δήμο Πεντέλης».

Περιγράφοντας την μετάβασή του «στα πέντε πρώτα λεπτά» μόλις ειδοποιήθηκε, στο σημείο της φωτιάς, ο κατηγορούμενος είπε πως εκεί βρήκε τον επικεφαλής αξιωματικό της Πυροσβεστικής, τον οποίο αμέσως ρώτησε «Τι κάνουμε; Εκκενώνουμε;».

«Θεωρώ ότι η απόφαση να μην εκκενώσουμε τον δήμο Πεντέλης ήταν σωστή. Μίλησα δύο φορές με την περιφερειάρχη. Θεωρήσαμε πως δεν έπρεπε να εκκενωθεί ο οικισμός και πολύ σωστά κάναμε. Μετά από τόσα χρόνια και δεκάδες πυρκαγιές δεν σώζονται τυχαία στην Πεντέλη. Στην εμπειρία μου οφείλεται Έχω ζήσει 30 χρόνια φωτιές, αλλά τέτοιο φαινόμενο δεν είχα ξαναδεί. Όταν η πυρκαγιά απείλησε τη μονή Νταού Πεντέλης πήρα τηλέφωνο τον κ. Τόσκα και του είπα: εναέρια! Ήταν μία διαδικασία πολέμου».

Εισαγγελέας: Τον κατηγορούμενο κάτοικο τον ξέρετε;

Κατηγορούμενος: Όχι δεν τον ξέρω. Είναι δημότης μου. Τον έχω δει δύο φορές στο γραφείο μου για άλλα θέματα.

Εισαγγελέας: Ούτε σαν γείτονα;

Κατηγορούμενος: Σαν φάτσα τον ξέρω, αλλά να καθίσουμε, να μιλήσουμε, να πιούμε ένα κρασί, ποτέ.

Απολογήθηκε επισης ο Αντώνιος Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ο οποίος υπεραμύνθηκε των ενεργειών που έγιναν βάσει σχεδιασμού από τους συνεργάτες του εργαζόμενους στην υπηρεσία. Εκείνη την ημέρα ήταν σε άδεια και δεν μπόρεσε,όπως είπε, να επιστρέψει στην Ραφήνα το βράδυ της φωτιάς, καθώς αποκλείστηκε στα διόδια λόγω της φωτιάς στην Κινέτα.

«Το γραφείο μου λειτούργησε όμως άψογα και δεν παρέμεινε αδρανές. Αυτό που ήταν να προσφέρω σε σχεδιασμό και οργάνωση για τις έκτακτες ανάγκες το προσέφερα. Το σπίτι μου το έσωσε ένας γείτονας Άγγλος, γιατί τα παιδιά μου βοηθούσαν σε διασώσεις στην παραλία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι