Δίκη για το Μάτι: Τι είπε η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου

Εντός της ημέρας η απόφαση της Δικαιοσύνης για την φωτιά με τους 104 νεκρούς στο Μάτι

«Καμία συγνώμη δεν είναι αρκετή γιατί ποτέ και τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τις ζωές των θυμάτων» ήταν τα πρώτα λόγια της Ρένας Δούρου που ειναι μεταξύ των κατηγορημένων για την τραγωδία στο Μάτι. Η δίκη συνεχίζεται και με άλλες απολογίες.

«Τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες και να φέρει πίσω τις ζωές και να απαλείψει το γεγονός που σημάδεψε και τη δική μου ζωή. Πρέπει ως κοινωνία να εκφράσουμε τη συντριβή μας. Η συγγνώμη οφείλεται σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν τα αίτια είναι για κάποιους λόγω αντικειμενικών συνθηκών», είπε απολογούμενη.

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου είπε εν συνεχεία ότι η υπόθεση πολιτικοποιήθηκε και η ίδια στοχοποιήθηκε, ενώ χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό ότι η Πυροσβεστική έδωσε εντολή εκκένωσης και η τοπική αυτοδιοίκηση την έχασε.

«Οι πολιτικοί μου αντίπαλοι βρήκαν την ευκαιρία να με στοχοποιήσουν. Έστελναν μηνύματα “μην ψηφίσετε τη φόνισσα”. Αυτά μέχρι τις εκλογές του 2019. Εγώ δεν βγήκα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, το θεώρησα ασέβεια για τα θύματα να τσακώνομαι σε τηλεδίκες. Υπήρχαν και ειδικές περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα πολιτικός αντίπαλος είπε πως “μιλάς εσύ που έκαψες τον κόσμο”», είπε η κατηγορουμένη.

Αναφερόμενη στον ισχυρισμό ότι η Πυροσβεστική έδωσε εντολή εκκένωσης και η τοπική αυτοδιοίκηση την έχασε, είπε: «Είναι ψέματα. Όλοι παραδέχονται ότι δεν υπήρχε χρόνος για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση. Κυρίως με αυτό καθώς και άλλα δημοσιεύματα βρέθηκα κατηγορούμενη», είπε η κα Δοούρου.

«Από την επόμενη μέρα κιόλας, ο Τύπος της αντιπολίτευσης με έλεγε φόνισσα. Δεν θέλω να επεκταθώ γιατί δεν είναι αυτό το θέμα της δίκης, αλλά επιτρέψτε μου να πω ένα πράγμα. Αρκετές μέρες μετά, έδωσα μια συνέντευξη στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, δεν έλεγα ότι όλα πήγαν καλά, όπως είχε ειπωθεί. Έλεγα ότι όσοι έχουν θέση ευθύνης να μην θεωρήσουν ότι έγινε η στραβή στη βάρδια τους, αλλά να εργαστούν για να αλλάξει η κατάσταση.

»Ενώ λοιπόν η διατύπωση ήταν αυτή, διαστρέβλωσαν το νόημα, πήραν αποσπασματικά τη φράση και προσπάθησαν να πουν ότι είμαι αναίσθητη… ότι είμαι ανάλγητη… Και τότε προτίμησα τη σιωπή από σεβασμό στα θύματα. Προτίμησα να με θεωρούν ένοχη από το να ασεβώ σε τηλεμαχίες. Έλεγα ότι θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου όταν έρθει η ώρα. Εδώ δηλαδή» ανέφερε η Ρένα Δούρου.

Σύμφωνα με την κατηγορουμένη, η Πυροσβεστική, διά των επιτελικών στελεχών της που δικάζονται, ομολόγησε στο δικαστήριο πως είχε αδυναμία να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα συμβάντα. «Έχουμε ομολογία από τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής ότι δεν είχε τα μέσα για να ανταποκριθεί στα δύο συμβάντα. Φανταστείτε να είχαμε και τρίτο στα διυλιστήρια… Αυτήν την αδυναμία την μάθαμε με ένα τραγικό τρόπο, και μάλιστα την μάθαμε αυτόν τον τελευταίο μήνα» είπε η κυρία Δούρου αναφερόμενη στις απολογίες που έχουν προηγηθεί.

Τόνισε ότι εφάρμοσε «και με το παραπάνω όσα προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο το οποίο είχε αλλάξει μετά τη φωτιά στην Ηλεία», και ότι απόλυτη αρμοδιότητα για τη διαχείριση της φωτιάς και την διάσωση πολιτών είχε η Πυροσβεστική.

Ο τότε γ.γ. Πολιτικής Προστασίας

Ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης έκανε λόγο «για μια ημέρα που τον σημάδεψε» και προσέθεσε ότι «η θέση του κατηγορουμένου είναι και μια ευκαιρία να εκθέσω την αλήθεια. Γράφανε ότι εκείνη την ημέρα δεν ήμουν στο ΕΣΚΕ. Τι και αν το διέψευσα;” είπε χαρακτηριστικά.

«Οι αρμοδιότητες που είχα ως ΓΓ Πολιτικής Προστασίας δεν με θέτουν πάνω από τον πρωθυπουργό. Έχουν να κάνουν με εκπόνηση σχεδίων χάραξη στρατηγικών. Η Γενική Γραμματεία είναι ένας καινούργιος θεσμός, ιδρύθηκε το 1995. Σε καμία περίπτωση εγώ ως ΓΓ δεν μπορώ να δώσω εντολές σε αποκεντρωμένα όργανα” ανέφερε ο κατηγορούμενος εξηγώντας στη συνέχεια πως το 112 δεν ήταν σε λειτουργία και κυρίως ότι δεν είχε προβλεφθεί η δυνατότητα αποστολής μαζικών μηνυμάτων σε πολίτες.

Φτάνοντας στην επίμαχη ημέρα, είπε: «Το πρωί κάναμε και σύσκεψη και λίγο μετά τις 12 ενημερώθηκα για την πυρκαγιά στη Κινέττα. Πήγα στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕ) για να έχω μια καλύτερη ενημέρωση. Εκείνη την ημέρα εκδηλώθηκαν 14 μεγάλες πυρκαγιές. Στο ΕΣΚΕ για τη πυρκαγιά στη Κινέττα ήρθε μετά από λίγο ο κ. Τόσκας και πιο αργά ο κ. Σκουρλέτης. Ενημερωνόμουν από τον Φωστιέρη.

»Γύρω στις 18:00 καθώς οι καιρικές συνθήκες έγιναν χειρότερες, ο αρχηγός του ΠΣ μου είπε για ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Επικοινώνησα με τους ομολόγους μας να μας στείλουν εναέρια μέσα για βοήθεια. Μου υπέβαλε το αίτημα στις 18:00, το αίτημα υποβλήθηκε στις 18:41, υπήρχε και έλλειψη σε μέσα γιατί υπήρχε μεγάλη πυρκαγιά στη Σουηδία. Επανήλθαμε με περισσότερα τηλέφωνα και τη νύχτα άρχισαν να έχουμε προσφορές καναντέρ από Ισπανία, Ιταλία. Όλη αυτή την ώρα που ασχολούμασταν με αυτά τα πράγματα έφταναν πληροφορίες ότι η φωτιά έχει περάσει τη Λ. Μαραθώνος”.

Σε εκείνο το σημείο ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι συγκλήθηκε το ΚΣΟΠ και περίπου στις 8 μ.μ. ξεκίνησε η διαδικασία. “Δεν ήταν εύκολο γιατί συμμετέχουν όλοι οι ΓΓ υπουργείων, αρχηγοί σωμάτων ασφαλείας, επικεφαλής ΕΚΑΒ, κ.λπ. Καταφέραμε να τους μαζέψουμε γύρω στις 9:30 μ.μ. Μας έκανε ενημέρωση ο κ. Ματθαιόπουλος και βέβαια το ΕΚΕΠΙ από την ενημέρωση που είχαμε στις 9:30 εγώ έμαθα για το ενδεχόμενο να υπάρχουν και νεκροί. Γιατί είχαν κλήσεις για ασθενοφόρα. Βγαίνοντας από το ΣΟΠ στις 11 αρχίσαμε να μαθαίνουμε πως η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη απ ό,τι μας είχαν αναφέρει…”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι