Δίκη Τραμπ: Το Εφετείο θα κρίνει αν ο πρώην πρόεδρος έχει ασυλία

Δίκη Τραμπ: Το Εφετείο θα κρίνει αν ο πρώην πρόεδρος έχει ασυλία

Τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι για να αποφανθεί για μια υπόθεση σαν αυτήν της ασυλίας του πρώην Προέδρου, θα πρέπει νομικά να έχει προηγηθεί απόφαση του Εφετείου

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε σήμερα να αποφανθεί σχετικά με το αίτημα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι διαθέτει ασυλία και επομένως δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020. Οι δικαστές αναφέρουν στο σκεπτικό τους ότι θα πρέπει προηγουμένως να λάβει απόφαση για το θέμα ένα κατώτερο δικαστήριο και συγκεκριμένα, το Εφετείο.

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ είχε ζητήσει να παρακαμφθεί το Εφετείο προκειμένου να επισπευσθεί η ετυμηγορία αναφορικά με το αν ο Τραμπ έχει ή όχι ποινική ασυλία, ενόψει της δίκης του. Ομως οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν δέχθηκαν “να κόψουν δρόμο”

Ο εισαγγελέας κατηγορεί τον Τραμπ ότι επιχείρησε να παρεμποδίσει τις εργασίες του Κογκρέσου και να εξαπατήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ προωθώντας σχέδια για να ανατραπεί η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η υπόθεση πρέπει να απορριφθεί επειδή οι πρώην πρόεδροι δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά για ενέργειες που σχετίζονται με την εκτέλεση των επίσημων καθηκόντων τους.

Η περιφερειακή δικαστής Τάνια Τσάτκαν απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό την 1η Δεκεμβρίου και ο Τραμπ προσέφυγε στο Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια. Μέχρι την εκδίκαση της έφεσης αναστέλλεται η διεξαγωγή της δίκης του που αρχικά είχε οριστεί για τον Μάρτιο. Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η καθυστέρηση της δίκης, ο Σμιθ ζήτησε στις 11 Δεκεμβρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο να επισπεύσει την απόφασή του, ακόμη και αν το Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια δεν έχει ακόμη αποφανθεί για το θέμα.

Στην περίπτωση που ο Τραμπ επανεκλεγεί στον Λευκό Οίκο, στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024, θα μπορούσε να δώσει χάρη στον εαυτό του για τυχόν ομοσπονδιακά αδικήματα. Οι τρεις από τους εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν διοριστεί από τον Τραμπ, αλλά οι έξι όχι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι