Δικογραφία για δικηγόρους και αστυνομικούς που νομιμοποιούσαν αλλοδαπούς

Δικηγόροι και αστυνομικοί με 6.000 ευρώ νομιμοποιούσαν αλλοδαπούς

Δώδεκα δικηγόροι, ισάριθμοι συμβολαιογράφοι, τέσσερις αστυνομικοί και δύο υπάλληλοι σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών φέρονται να εξασφάλιζαν, έναντι 6.000 ευρώ, άδεια παραμονής σε αλλοδαπούς που δεν την δικαιούνταν. Οι αλλοδαποί αναγνώριζαν παιδιά (κυρίως πολιτών Ρομά) ή φέρονταν να συζούν με Έλληνες και Ελληνίδες υπηκόους, οπότε αποκτούσαν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Το κύκλωμα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΛΑΣ, προχωρούσε σε εικονικά σύμφωνα συμβίωσης με Ρομά, αλλά και άλλους Έλληνες πολίτες, καθώς και σε εικονικές αναγνωρίσεις τέκνων, ώστε οι αλλοδαποί να λαμβάνουν άδεια παραμονής. Οι εμπλεκόμενοι δρούσαν από το 2016 και αποκόμισαν πάνω από 120.000 ευρώ, όπως εκτιμά το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.

Οι υπάλληλοι των ΚΕΠ και οι αστυνομικοί εμπλέκονταν συγκεκριμένα ως προς το σκέλος της βεβαίωσης του γνήσιου της υπογραφής σε εξουσιοδοτήσεις και δηλώσεις. Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων αναφέρει ότι «κατόπιν ερευνών διακριβώθηκε η δράση κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν στη σύναψη συμβολαιογραφικών πράξεων εικονικών συμφώνων συμβίωσης και αναγνωρίσεων τέκνων, μεταξύ αλλοδαπών και ημεδαπών.

»Σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα στην οποία περιλαμβάνονται 12 δικηγόροι, 12 συμβολαιογράφοι, 4 αστυνομικοί και 2 υπάλληλοι Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης καθώς και άμεση συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση με σκοπό το παράνομο οικονομικό όφελος που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ».

Πως δρούσε το κύκλωμα

Η συγκεκριμένη υπηρεσία της ΕΛΑΣ που έχει ως κύριο αντικείμενο τις παρανομίες και παρατυπίες αστυνομικών, εκτιμά ότι η δράση της οργάνωσης συνεχίστηκε και μέσα στο 2019 ίσως και στο 2020 και ότι ο βασικός πυρήνας ήταν ένας δικηγόρος και δύο συμβολαιογράφοι, που ενέπλεξαν και άλλους. Προέβαιναν στη σύναψη εικονικών συμβολαιογραφικών πράξεων, συμφώνων συμβίωσης και αναγνώρισης τέκνων.

Με αυτά τα σύμφωνα και τις αναγνωρίσεις, οι αλλοδαποί έκαναν παράνομες αιτήσεις για άδεια διαμονής (μπλε βεβαίωση). Αν και δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις, αποκτούσαν τα δικαιώματα που συνεπάγεται η άδεια παραμονής, όπως και ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, αλλά φυσικά και τη δυνατότητα ταξιδιών στο εξωτερικό.

Οι συμμετέχοντες κατηγορούνται ότι εντόπιζαν μέσω γνωριμιών κάποιους αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα στη χώρα και ζητούσαν, ανάλογα με την περίπτωση, έως και 6.000 ευρώ από αυτούς. Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και ακολούθως παραπέμφθηκε στον Ανακριτή Διαφθοράς για κύρια ανάκριση

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι