Δηλώσεις Μητσοτάκη και Ζελένσκι μετά τη συνάντησή τους στην Οδησσό
06/03/2024Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα την Οδησσό, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε και με Έλληνες της διασποράς που ζουν στην Οδησσό, και επισκέφθηκε το μνημείο της Φιλικής Εταιρείας. Αναφέρθηκε και στην έκρηξη που σημειώθηκε στην Οδησσό όσο βρισκόταν στην συγκεκριμένη πόλη.
«Ευχαριστώ τον Έλληνα πρωθυπουργό που βρήκε το θάρρος να έρθει εδώ και ευχαριστώ για την στήριξη προς τη χώρα μου», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας λίγη ώρα μετά την ρωσική επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στην Οδησσό την ώρα της συνάντησής τους.
Στην έκρηξη που ακούστηκε αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είπε σχετικά: «Μας έκαναν ξενάγηση στο λιμάνι. Ακούσαμε σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο».
Στην συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε επισης τα εξής: «Ευχαριστώ για την υποδοχή και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τον βομβαρδισμό αστικών συγκροτημάτων. Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τις ενέργειες της Ρωσίας που οδηγεί στο θάνατο αμάχους μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη. Μου εντυπώθηκε σήμερα, από τη μια η εικόνα της καταστροφής, και από την άλλη η εικόνα της ανθεκτικότητας και της γενναιότητας. Είμαι διπλά συγκινημένος που βρίσκομαι στην πόλη μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Η Φιλική Εταιρεία άναψε τις φλόγες της εθνικής ανεξαρτησίας με το σύνθημα ελευθερία ή θάνατος», τόνισε.
Προσέθεσε ότι «η Οδησσός είναι ζωτικός κόμβος του ελληνισμού. Είχα τη χαρά να συναντήσω την Ομογένεια που δίνει αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής. Ο σεβασμός όλου του ελεύθερου κόσμου είναι προς τον ουκρανικό λαό και έχει την αμέριστη συμπαράσταση στη δίκαιη προσπάθεια να υπερασπιστεί τα εδάφη του. Τον 21ο αιώνα κανείς πόλεμος δεν μπορεί να ματώνει την καρδιά της Ευρώπης. Η χώρα μου απορρίπτει τον οποίο ανιστόρητο αναθεωρητισμό. Μαύρη κηλίδα στο χάρτη της ιστορίας ο αυταρχισμός», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη βοήθεια προς την Ουκρανία λέγοντας ότι είναι μια βοήθεια για την οποία προβλέπονται 100 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 50 δισ. ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια. «Πριν ένα μήνα οργανώσαμε με ευρωπαϊκή τράπεζα ειδικό συνέδριο για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας», τόνισε και είπε ότι «τα λιμάνια μας αποτελούν το βασικό μας όπλο. Αλεξανδρούπολη-Οδησσός είναι μια περιοχή πρώτης προτεραιότητας. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή ή και ευρωατλαντική προοπτική σας. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία και ο ελληνισμός θα είναι πάντα εδώ όπως το θέλει η κοινή μας ιστορία», είπε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι οι Ρώσοι χτυπούν καθημερινά αμάχους. «Δεν προλαβαίνουμε και δεν μπορούν οι ένοπλες δυνάμεις να χτυπήσουν όλα τα drone. Ευχαριστώ την διεθνή κοινότητα για όσα προσφέρει. Ενημέρωσα τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις πολεμικές ανάγκες της Ουκρανίας. Ενημέρωσα για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και πως θα προστατέψουμε τις ουκρανικές πόλεις Πρέπει να προστατέψουμε υποδομές, μουσεία, νοσοκομεία, σχολεία. Έχουμε πολλή δουλειά και πρέπει αυτή τη δουλειά να την κάνουμε από κοινού Ελλάδα και Ουκρανία. Πρέπει να αυξήσουμε την οικονομική μας δύναμη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».
Ο Ουκρανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό και για την λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη. ή και ευρωατλαντική προοπτική της. Εξετάστηκαν επίσης άλλοι τομείς συνεργασίας των δύο χωρών, όπως στον τομέα της ενέργειας, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του νότιου διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης και αναπτύσσει τον κάθετο συνδετήριο διάδρομο για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.
Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε στη συνέχεια το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο στεγάζεται στην παλαιά κατοικία του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει εγερθεί στην αυλή του μουσείου προς τιμήν των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Έλληνες της Διασποράς και ομογενείς που συγκεντρώθηκαν στον χώρο του μουσείου. «Ήθελα να έρθω ειδικά στην Οδησσό για να γνωρίζετε ότι είμαστε κοντά σας, στηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά στηρίζουμε και εσάς στον αγώνα τον οποίον κάνετε να κρατήσετε ζωντανές τις ελληνικές σας ρίζες», τους είπε ο πρωθυπουργός.
«Είμαι πολύ συγκινημένος για τη δυνατότητα που μου δίνετε να σας συναντήσω και νομίζω ότι όλοι είμαστε συγκλονισμένοι από την τραγωδία ειδικά του Ελληνισμού της Μαριούπολης. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αφήσουμε πίσω αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές και να κοιτάξουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Όλη η Ευρώπη στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Και φυσικά η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από αυτήν την προσπάθεια», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.