Δήμαρχος Κιέβου: Να κάνει δημοψήφισμα ο Ζελένσκι για οιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία

Δήμαρχος Κιέβου: Να κάνει δημοψήφισμα ο Ζελένσκι για οιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία

Ο Βιτάλι Κλιτσκό, πρώην πυγμάχος, δήμαρχος του Κιέβου, φίλος του Ποροσένκο και πολιτικός αντίπαλος του Ζελένσκι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενδέχεται να χρειαστεί στο τέλος να διεξαγάγει δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για τον τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι όροι θα είναι μάλλον επώδυνοι.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας λέει πως «ο Ζελένσκι θα πρέπει να δείξει ότι η πλειονότητα των Ουκρανών αποδέχεται τους όρους της όποιας ειρηνευτικής συμφωνίας ενδέχεται να περιλαμβάνει επώδυνες εδαφικές παραχωρήσεις».

Ο 53χρονος Κλιτσκό είπε: «Δεν νομίζω ότι ο Ζελένσκι μπορεί μόνος του να καταλήξει σε τόσο οδυνηρές και σημαντικές συμφωνίες χωρίς τη λαϊκή νομιμοποίηση. Όλα τα σενάρια για ειρηνευτική συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν θέτουν από πλευράς του τεράστιες προκλήσεις. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

»Πρέπει να συνεχίσει τον πόλεμο που θα επιφέρει νέους θανάτους και καταστροφές ή να εξετάσει έναν εδαφικό συμβιβασμό με τον Πούτιν; Και σε αυτή την περίπτωση, τι είδους πίεση θα ασκηθεί από την Αμερική αν νικήσει στις εκλογές ο Τραμπ; Και πώς θα εξηγήσουμε στη χώρα ότι πρέπει να παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση τμημάτων της επικράτειάς μας, οι μάχες για τη διατήρηση των οποίων στοίχισαν τη ζωή χιλιάδων ηρώων μας; Ό,τι κι αν επιλέξει ο πρόεδρός μας, κινδυνεύει να αυτοκτονήσει πολιτικά», εκτίμησε ο Κλιτσκό.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως συνέβη στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, θα μπορούσε να ήταν ένας τρόπος διασφάλισης της σταθερότητας. Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν είναι σίγουρος ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι θα ήταν πρόθυμος να εγκαταλείψει την προεδρία της χώρας», στην οποία παραμένει χωρίς νέες εκλογές, αφού αυτές ακυρώθηκαν λόγω του πολέμου.

Ο Κλιτσκό και ο Ζελένσκι είναι πολιτικοί αντίπαλοι, με τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας να φημολογείται ότι έχει φιλοδοξίες να γίνει πρόεδρος.

Όταν ρωτήθηκε από την Corriere della Sera για τη μεταξύ τους σχέση, ο δήμαρχος του Κιέβου είπε: «Για να είμαι ξεκάθαρος, εγώ είχα πάντα καλές σχέσεις μαζί του, αυτός είναι που έχει κακές σχέσεις μαζί μου». Εντούτοις, ο ίδιος τόνισε πως θεωρεί άστοχη τη διεξαγωγή εκλογών στην παρούσα φάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι