Δήμοι: Τέρμα η απλή αναλογική, 3% ελάχιστο ποσοστό, εκλογή από την πρώτη Κυριακή με 43%

Δήμοι: Τέρμα η απλή αναλογική, 3% ελάχιστο ποσοστό, εκλογή από την πρώτη Κυριακή με 43%

Τους βασικούς άξονες του νέου εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση έθεσε υπ΄όψιν των δημάρχων της Αττικής ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, πέρα από την κατάργηση της απλής αναλογικής, προβλέπεται η κατάργηση του ποσοστού άνω του 50% που απαιτείται για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο και η εκλογή θα κρίνεται από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%. Επίσης θα υπάρξει όριο 3% για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια και θα καταργηθεί η τέταρτη κάλπη για τους διαμερισματικούς και κοινοτικούς συμβούλους. Σημείωσε ότι ο νικητής συνδυασμός θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών, ενώ σε περίπτωση που αυτός συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 60%, θα εφαρμόζεται η απλή αναλογική.

Ο ίδιος είπε ότι το σύνολο των αλλαγών στον εκλογικό νόμο «συνιστούν και υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας». Θα το παρουσιάσει όπως είπε στη συνεδρίαση του προσεχούς υπουργικού συμβουλίου και εν συνεχεία θα ακολουθήσει διάλογος με τα θεσμικά όργανα την Αυτοδιοίκησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι