Δήμος Κωνσταντινούπολης: Ούτε 1% η διαφορά του Ιμάμογλου από τον υποψήφιο του Ερντογάν

Δήμος Κωνσταντινούπολης: Ούτε 1% η διαφορά του Ιμάμογλου από τον υποψήφιο του Ερντογάν

Στις προηγούμενες εκλογές ο Ιμάμογλου είχε μεγαλύτερη στήριξη απ΄ό,τι στις φετινές και είχε νικήσει με μόλις 13.000 ψήφους διαφορά σε μια πόλη με 4,1 εκατ. ψηφοφόρους. Όταν ο Ερντογάν προκάλεσε επανάληψη των εκλογών, ο Ιμάμογλου πήρε τον δήμο με πολύ μεγαλύτερη διαφορά: 800.000 ψήφους. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έλαβε τότε 3,9 εκατ. ψήφους ή 45% και ο Ιμάμογλου με 4,7 εκατ. ψήφους πήρε το 54,22%.

Σε εκείνες τις εκλογές ο Ιμάμογλου δεν είχε αντιμέτωπο υποψήφιο των Κούρδων, όπως τώρα, ενώ τον είχε στηρίξει εξαρχής και το Καλό Κόμμα. Η σύζυγος του φυλακισμένου ηγέτη Σελαχεντίν Ντεμιρτάς, η Μπασάκ Ντεμιρτάς είχε προ μηνός ανακοινώσει ότι θα κατερχόταν ως υποψήφια και ένα μήνα μετά ανακοίνωσε ότι «στο κόμμα αποφασίσαμε να μην πριμοδοτήσουμε έμμεσα τον υποψήφιο του ΑΚΡ στο δήμο της Κωνσταντινουπόλεως και ως εκ τούτου δεν θα κατέλθω στις εκλογές». Εντούτοις, μια εβδομάδα αργότερα το ίδιο κόμμα αποφάσισε να κατεβάσει ως υποψήφια για τη δημαρχία μια άλλη γυναίκα μέλος του.

Αυτό δείχνει την αμφιγνωμία των διαφόρων φιλοκουρδικών σχηματισμών που απαρτίζουν το DEM,  όπου άλλοι θεωρούν ότι το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ιμάμογλου δεν έχει στηρίξει το κουρδικό ζήτημα επαρκώς, ενώ άλλοι θεωρούν ότι σε αυτή τη φάση προέχει να μην πάρει το δήμο το ΑΚΡ.

Σήμερα απομένει κάτι παραπάνω από ένας μήνας για τις εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Εκρέμ Ιμάμογλου του CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) το 41,9% και στον μηχανικό Μουράτ Κουρούμ,  υποψήφιο του κυβερνώντος ΑΚΡ το 41,3% των ψήφων. Η υποψήφια του φιλοκουρδικου κόμματος DEM συγκεντρώνει το 4,8% και ο υποψήφιος του Καλού Κόμματος (IYI Parti) το 4%, ενώ το Κόμμα Νέας Ευημερίας (δεξιό και ισλαμικό) το 2,5%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι