Δημοσκόπηση στη Δυτική Ελλάδα: Αποδυναμωμένη αλλά πρώτη η ΝΔ
30/09/2025
Πρώτο κόμμα παραμένει η Νέα Δημοκρατία, αλλά αποδυναμωμένη σε σχέση με το 2023 σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Π.Δ.Ε.) από την εταιρία DATA Consultants για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η ΝΔ στη δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) καταγράφει ποσοστό μικρότερο από αυτό των εθνικών δημοσκοπήσεων (όπως συμβαίνει πολλές δεκαετίες στις εκλογές).
Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται πως «τα περιθώρια βελτίωσης είναι υπαρκτά διότι η ”συσπείρωση” της Ν.Δ. (Μάιος 2023) μπορεί βελτιωθεί από το τμήμα των αναποφάσιστων και όχι μόνο αλλά και από την ελκυστικότητα του Κ. Μητσοτάκη ο οποίος έχει δημοτικότητα που υπερβαίνει το ποσοστά του κόμματος».
Το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα στην Π.Δ.Ε., ενισχυμένο σε σχέση με το 2023, αλλά με ποσοστό σχεδόν 10%, μικρότερο από την ΝΔ. Η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ανομοιογένεια στους τρείς Νομούς.
Στην περίπτωση δυνητικού κόμματος Α. Τσίπρα, το ΠΑΣΟΚ έχει απώλειες, αλλά «ελεγχόμενες». Το κόμμα δεν καταγράφεται με δυναμική ικανή να δημιουργήσει ρεύμα το οποίο θα απειλούσε την Ν.Δ.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση του Α. Τσίπρα χάνει το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής του βάσης.
Ομοίως και η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, καταγράφεται με ανοδικές τάσεις, ωστόσο και αυτό το κόμμα καταγράφεται ευάλωτο στην περίπτωση εμφάνισης νέων κομμάτων.
Το Κ.Κ.Ε. όπως και τα υπόλοιπα «μικρότερα» κόμματα καταγράφουν ποσοστά πολύ κοντά σε αυτά των εκλογικών τους επιδόσεων.
Η επίδοση του δυνητικού κόμματος Α. Τσίπρα είναι ικανή να «συσπειρώσει» τα κόμματα της Αριστεράς και να δημιουργήσει ένα ακόμα ισχυρό κόμμα της Κέντρο αριστεράς, αλλά όχι να επιφέρει ιδιαίτερο πλήγμα στο ΠΑΣΟΚ και ακόμα περισσότερο να απειλήσει την Ν.Δ. Η εκλογική βάση του «δυνητικού κόμματος Τσίπρα» συντίθεται από μέρος της εκλογικής βάσης κύρια αριστερών κομμάτων (και αυτό τοποθετούμενων στην Κέντρο αριστερά και την αριστερά αναποφάσιστων πολιτών η πολιτών που απέχουν) και δευτερεύοντος από κέντρο αριστερά κόμματα. Εάν ο στόχος του δυνητικού κόμματος είναι να συμβάλει στην συσπείρωση τμημάτων της κέντρο αριστεράς και στην ισχυρότερη έκφραση τους (μια νέα έκδοση του ΣΥΡΙΖΑ του 2023), αυτό φαίνεται εφικτό από τα ποσοτικά στοιχεία της παρούσας μέτρησης, αλλά με το ΠΑΣΟΚ να παραμένει ισχυρό. Ο στόχος να καταγραφεί με χαρακτηριστικά κόμματος με κυβερνητική προοπτική, προϋποθέτει ποσοτικά μεγέθη πολύ ισχυρότερα από αυτά που καταγράφει η μέτρηση.
Το εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι η επίδοση του δυνητικού κόμματος Καρυστιανού που μπορεί να επιφέρει αλλαγές συνολικά στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Στην δυνητική περίπτωση που η κα Καρυστιανού κατερχόταν στις εκλογές ως επικεφαλής κόμματος, δηλώνει ότι θα την ψήφιζε το 19,8%. Το ποσοστό αυτό επί των εγκύρων είναι ακόμα μεγαλύτερο και θα καθιστούσε αυτό το υποθετικό κόμμα, ως δεύτερο μετά την Ν.Δ. (20,8%).