Δύο Έλληνες συνελήφθησαν με γερμανικό ένταλμα για απάτη ύψους 30 εκατ. με ΦΠΑ

Δύο Έλληνες συνελήφθησαν με γερμανικό ένταλμα για απάτη ύψους 30 εκατ. με ΦΠΑ

Δύο Έλληνες που θα εκδοθούν στην Γερμανία φέρονται να εμπορεύονταν χιλιάδες συσκευές και να “ελίσσονταν” με τον ΦΠΑ

Ταυτόχρονη επιχείρηση σε Ελλάδα και Γερμανία πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 15 Νοεμβρίου 2023, στο πλαίσιο έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με σκοπό την εξιχνίαση κακουργηματικής διασυνοριακής απάτης που είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια Φ.Π.Α. ή είσπραξη μη καταβεβλημένου ΦΠΑ κατά τα έτη 2021 και 2022, ύψους 30.700.000 ευρώ. Συνελήφθησαν από την ΕΛΑΣ στη Δυτική Αττικής ένας 63χρονος και ένας 37χρονος, κατόπιν ενταλμάτων της εισαγγελίας της Κολωνίας με την κατηγορία της απάτης και της φοροδιαφυγής.

Οι συλληφθέντες με εντάλματα οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, η οποία διέταξε την προσωρινή τους κράτηση, προκειμένου να εκδοθούν στην Γερμανία. Το κύκλωμα φέρεται να δρούσε με έδρα μια ελληνική εταιρεία που εμπορεύεται ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστές, ακουστικά, τάμπλετ κ.λπ.). Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η εταιρεία προέβαινε σε εισαγωγές, απευθείας ή μέσω τρίτων εταιρειών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϊόντων αξίας εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία στη συνέχεια πουλούσε μέσω τρίτων ελληνικών εταιρειών στον τελικό καταναλωτή χωρίς να αποδοθεί ο Φ.Π.Α. που αναλογούσε ή πραγματοποιούσε εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρίτες εταιρείες να αιτούνται την επιστροφή του Φ.Π.Α. ο οποίος δεν είχε καταβληθεί.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ για να καλύψουν τη δράση τους πραγματοποιούσαν τις συναλλαγές μέσω διαδοχικών πωλήσεων και ισορροπούσαν τον Φ.Π.Α. που προέρχονταν από τις παραπάνω πωλήσεις, παρουσιάζοντας στις εκάστοτε περιοδικές δηλώσεις ίσα ποσά Φ.Π.Α. εκροών και εισροών. Προέβαιναν στη νομιμοποίηση των εσόδων τους μέσω της ανάμειξης αυτών με άλλα νόμιμα περιουσιακά στοιχεία που διέθεταν και τα χρησιμοποιούσαν στις οικονομικές τους δραστηριότητες ή στην αγορά διαφόρων περιουσιακών στοιχείων, αποκρύπτοντας την προέλευση και τον τρόπο διάθεσης τους.

Κατά την επιχείρηση στη χώρα μας, και σε ορισμένες έρευνες παρουσία Γερμανών Ποινικών Φορολογικών Ελεγκτών, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 5 εγκαταστάσεις των υπό διερεύνηση εταιρειών και σε 10 συνολικά οικίες εμπλεκομένων προσώπων στη Δυτική Αττική, όπου βρέθηκαν. Κατασχέθηκαν μεγάλος όγκος ψηφιακών και φυσικών αρχείων που αφορούσαν τον κύκλο εργασιών τους, προς περαιτέρω επεξεργασία, αξιολόγηση και αξιοποίηση, 10 οχήματα, στην πλειονότητα τους πολυτελή (Τέσλα, Φεράρι), 260.470 ευρώ σε μετρητά, 8 φορητοί υπολογιστές, 5 tablets, 7 μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, 33 κινητά τηλέφωνα, 17 μονάδες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB STICKS), συσκευή για λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων, 24 κάρτες διαφόρων τραπεζών, 24 ρολόγια διαφόρων επωνυμιών και πέντε αεροβόλα όπλα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι