Δρομολογείται το “Μητρώο παρακολούθησης ιδιωτικού χρέους”

Δρομολογείται το “Μητρώο παρακολούθησης ιδιωτικού χρέους”

Με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Ψηφιακής διακυβέρνησης αρχίζει πλέον να παρακολουθούνται και τα ιδιωτικά χρέη των πολιτών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν θα καταγράφεται το όνομα του οφειλέτη, αλλά μόνον η ηλικία, το επάγγελμα και η περιοχή κατοικίας, ώστε να μην ταυτοποιούνται τα άτομα.

Το μητρώο θα καταχωρεί δεδομένα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς παροχής πίστωσης (τράπεζες, Δημόσιο, δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και νομικά πρόσωπα κάθε μορφής), προκειμένου να προσδιορίζεται με ακρίβεια το σύνολο του ιδιωτικού χρέους.

Θα καταγράφονται «μη προσωποποιημένες πληροφορίες για τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, ληξιπρόθεσμες και μη». Μεταξύ των στοιχείων που πρέπει να δώσουν όλοι οι τρόπον τινα πιστωτές, είναι η αρχική οφειλή, το τρέχον ύψος της με τις προσαυξήσεις, η διάρκεια αποπληρωμής, το επιτόκιο, οι εξασφαλίσεις της οφειλής, οι καταβολές που έχουν γίνει, το πότε έγιναν, οι τυχόν ρυθμίσεις, η πορεία τυχόν δικαστικών διενέξεων.

Το Μητρώο θα συλλέξει στοιχεία ανώνυμα από το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τις τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και από τον Τειρεσία (σύστημα επεξεργασίας δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς).

Το Μητρώο θα τηρείται στην Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους η οποία θα καταρτίζει ανά εξάμηνο έκθεση. Οι πιστωτές θα πρέπει να συνδεθούν με το Μητρώο μέσα σε έξι μήνες από την πρόσκληση.

Αυτό σημαίνει πάντως “ξεσκόνισμα” όλων των οφειλών που υπάρχουν προς τράπεζες, ταμεία, δήμους κ.λπ. Οι επιχειρήσεις αυτές ναι μεν δεν θα δίνουν στοιχεία ταυτότητας στο υπουργείο Οικονομικών για τους οφειλέτες, αλλά το “σκάλισμα” θα οδηγήσει ίσως στην ανανέωση του ενδιαφέροντος από τις ίδιες για πολλές οφειλές που είχαν μπει στο συρτάρι. Η δε λίστα που θα στέλνουν, θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε εξάμηνο, που σημαίνει ότι όλοι οι “φάκελοι” θα ξαναψάχνονται ανά έξι μήνες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αυτή τη στιγμή οφείλουν στην εφορία σχεδόν όλοι οι ενήλικες Έλληνες, αφού έχουν οφειλές 4.000.000 πολίτες. Οι συνολικές οφειλές είναι 105 δισ. ευρώ, με τα 26,3 δισ. ευρώ να θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και περίπου τα 79 δισ. ευρώ να αποτελούν το πραγματικό ληξιπρόθεσμο ποσό.

Ως προς τον ΕΦΚΑ, οι οφειλές είναι περίπου 48 δισ. ευρώ, ενώ προς τις τράπεζες, άτομα και επιχειρήσεις έχουν συνολικά ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους σε 12,73 δισ. ευρώ, ενώ προς τα funds και τους servicers το χρέος των Ελλήνων φθάνει τα 71,16 δισ. ευρώ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι