Δύο παθογόνα βρέθηκαν στον 4χρονο που “έσβησε” στο νοσοκομείο – Ανακοίνωση του Ιπποκράτειου

Κοριτσάκι 3,5 ετών έχασε τη ζωή του εξαιτίας μυοκαρδίτιδας από παρβοϊό,

Ανακοίνωση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης για  το θάνατο 4χρονου αγοριού, αναφέρει την παρουσία στρεπτόκοκκου αλλά και συγκυτιακού ιού

Ένα αγοράκι 4 ετών χάθηκε παρά τον αγώνα δρόμου που έγινε για τη διάσωσή του. Το παιδί ξεκίνησε από τον παιδίατρο, εν συνεχεία το κράτησαν στο Κέντρο Υγείας της Θάσου, πρωι-πρωι διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Καβάλας γιατί η κατάστασή του χειροτέρευε και τελικά το διασωλήνωσαν. Στη συνέχεια διακομίσθηκε διασωληνωμένο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, για να έχει καλύτερη περίθαλψη σε παιδική ΜΕΘ. Εντούτοις εκεί πέθανε.

Επειδή είχε βρεθεί αρχικά συγκυτιακός ιός, θεωρήθηκε πιθανό να οφειλόταν σε αυτόν ο θάνατος, παρότι το συγκεκριμένο παθογόνο είναι πιο απειλητικό για βρέφη και για ηλικιωμένους. Όπως φαίνεται όμως, το άτυχο παιδί είχε κολλήσει και τον συγκυτιακό ιό, αλλά και ένα πιο επιθετικό παθογόνο, τον στρεπτόκοκκο, από τον οποίο χάθηκαν πάνω απ΄έξι ζωές παιδιών στην Ελλάδα το 2023. Κανένα από τα δύο παθογόνα δεν είναι συνήθως μοιραίο για τη ζωή και ειδικά ο στρεπτόκοκκος ελέγχεται ικανοποιητικά στην συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών με αντιβίωση.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου όπου κατέληξε το άτυχο αγόρι, αναφέρει τα εξής: «Άρρεν 4,5 ετών, μεταφέρθηκε από τους οικείους του στο κέντρο υγείας Πρίνου κατά τις βραδινές ώρες της 6ης Ιανουαρίου με κλινική εικόνα εμπύρετης βρογχιολίτιδας,  όπου και αντιμετωπίστηκε αρχικά. Λόγω επιδείνωσης της κλινικής εικόνας κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

»Λόγω περαιτέρω επιδείνωσης της γενικής κατάστασης με επιμονή του εμπύρετου, αναπνευστική δυσχέρεια και συνοδό αιμοδυναμική αστάθεια, αποφασίστηκε η διασωλήνωση του ασθενούς και η διακομιδή του για περαιτέρω υποστήριξή του στη ΜΕΘ Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο.

»Ο ασθενής εισήχθη στις 7 Ιανουαρίου απογευματινές ώρες σε πολύ βαριά γενική κατάσταση. Παρά τις προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και τη μέγιστη αναπνευστική και λοιπή υποστήριξη κατέληξε σήμερα τα ξημερώματα.

»Από ειδική μικροβιολογική εξέταση των βρογχικών εκκρίσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, προέκυψε θετικό αποτέλεσμα για RSV (αναπνευστικό συγκυτιακό ιό) καθώς και για πυογόνο στρεπτόκοκκο (streptococcus pyogenes). Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και τη συμπαράστασή μας στο βαρύ πένθος τους».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι