Διώχνει και τους Κουβανούς γιατρούς η νέα κυβέρνηση της Βολιβίας

Διώχνει και τους Κουβανούς γιατρούς η νέα κυβέρνηση της Βολιβίας

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας ανακοίνωσε ότι απαίτησε από τους διπλωμάτες και τους υπηκόους της Βενεζουέλας και της Κούβας να εγκαταλείψουν την επικράτεια. Ανάμεσά τους εκατοντάδες κουβανοί γιατροί, τους οποίους κατηγορεί ότι «υποκίνησαν ταραχές» μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες την Κυριακή.

Οι σαρωτικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της χώρας των Άνδεων, οι οποίες παρουσιάστηκαν την Παρασκευή από τη νέα υπουργό Εξωτερικών Κάρεν Λονγκαρίτς, καταγράφονται την ώρα που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης της συντηρητικής μεταβατικής προέδρου Τζανίνε Άνιες, η οποία ανέλαβε μετα το πραξικόπημα κατά του Μοράλες.

Το Καράκας και η Αβάνα ήταν σύμμαχοι-κλειδιά του σοσιαλιστή πολιτικού ο οποίος έγινε ο πρώτος αυτόχθονας που ανέλαβε την προεδρία της Βολιβίας, καταγάγοντας σαρωτική νίκη, το 2006. Ο Έβο Μοράλες παραιτήθηκε υπό την πίεση του στρατού την Κυριακή, έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης και βίαιων επεισοδίων, μετά τις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, στις οποίες οι αντίπαλοί του κατήγγειλαν ότι διαπράχθηκε νοθεία.

Ο Μοράλες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα εγκατέλειψαν τη χώρα αυτή την εβδομάδα για το Μεξικό, που τους προσέφερε πολιτικό άσυλο. Εντωμεταξύ οι διαδηλώσεις υποστηρικτών του αυτόχθονα ηγέτη συνεχίστηκαν, στην πρωτεύουσα Λα Πας, στο γειτονικό Ελ Άλτο, αλλά και στην Κοτσαμπάμπα, όπου υπάρχουν πληροφορίες για εκατοντάδες συλλήψεις.

Η Λονγκαρίτς ανέφερε ότι θα επαναπατριστούν αεροπορικώς στην Κούβα 725 υπήκοοί της, κυρίως γιατροί, στους οποίους πρόσαψε ότι αναμίχθηκαν στις ταραχές. Ζήτησε επίσης όλοι οι διπλωμάτες της Βενεζουέλας να εγκαταλείψουν τη Βολιβία για τον ίδιο λόγο. Σε ανακοίνωσή της, η διπλωματία της Κούβας διέψευσε ότι οι κουβανοί γιατροί που βρίσκονται στη Βολιβία αναμίχθηκαν σε ταραχές, ενώ κατήγγειλε πως ορισμένοι εξ αυτών υπέστησαν επιθέσεις.Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο για την απόφαση της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι