Διώχνει τον πρέσβη των ΗΠΑ και άλλων εννέα κρατών ο Ερντογάν

Διώχνει τον πρέσβη των ΗΠΑ και άλλων εννέα κρατών ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν με σημερινή δήλωση του έδωσε εντολή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει “persona non grata” δέκα πρέσβεις δυτικών χωρών, επειδή απηύθυναν έκκληση για αποφυλάκιση του ανθρωπιστή επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά. Ανάμεσα στις χώρες των οποίων οι πρεσβευτές δόθηκε εντολή να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι, βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία.

Ο Οσμάν Καβαλά είναι προφυλακισμένος από το 2017 με την κατηγορία ότι χρηματοδοτούσε διαδηλώσεις εντός της τουρκικής επικράτειας κατά τις μεγάλες διαμαρτυρίες του 2013, καθώς και ότι έπαιξε ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, το καλοκαίρι του 2016. Ο ίδιος δεν αποδέχεται τις κατηγορίες. Οι πρέσβεις των 10 χωρών (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία) εξέδωσαν στις 18 Οκτωβρίου κοινή δήλωση, όπου ζητούσαν τη δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσης Καβαλά.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως ανεύθυνη τη στάση τους και κάλεσε τους πρεσβευτές για εξηγήσεις. «Έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν persona non grata αμέσως. Θα το διευθετήσετε αμέσως», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη βορειοδυτική Τουρκία.

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι αυτοί οι πρεσβευτές «πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν την Τουρκία», κατηγορώντας τους στη συνέχεια για «απρέπεια». «Θα πρέπει να φύγουν» από τη χώρα, «εάν δεν τη γνωρίζουν πλέον», ανέφερε καταληκτικά σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα.

Η πρώτη αντίδραση στην εντολή του Ερντογάν για την απέλαση δέκα πρεσβευτών, η οποία σέρνεται εδώ και ημέρες, ήρθε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος μίλησε για «απολυταρχική διολίσθηση της τουρκικής κυβέρνησης». Σε ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε: «Η απέλαση δέκα Πρέσβεων είναι ένδειξη της απολυταρχικής διολίσθησης της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν θα τρομάξουμε. Ελευθερία για τον Οσμάν Καβάλα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι