Διώκεται για εγκλήματα πολέμου ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου στη Χάγη για το Κοσσυφοπέδιο  εισηγήθηκε σήμερα  να διωχθεί ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, πρώην αρχηγός των αυτονομιστών,  για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένων δολοφονιών, βίαιης εξαφάνισης, διωγμών και βασανιστηρίων, στον πόλεμο κατά της Σερβίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Όπως  ανακοίνωσε το Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη, δικαστής «εξετάζει επί του παρόντος το κατηγορητήριο», μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε επίσημη απαγγελία κατηγοριών

Ο Θάτσι, που είναι πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου από το 2016,  μόλις ενημερώθηκε για την εισαγγελική πρόταση, διέκοψε το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον όπου αναμενόταν να παραστεί σε σύνοδο κορυφής με τη Σερβία για την εξεύρεση λύσης στις διμερείς τους σχέσεις και στις εδαφικές εκκρεμότητες.  Επιστρέφει στο Κόσσοβο σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι συνομιλίες

Ο Αμερικανός διπλωμάτης που έχει αναλάβει τον τομέα Σερβίας και Κοσσόβου, ο  Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ανήρτησε στο Twitter διευκρινίσεις για τις συνομιλίες:

«Οι συζητήσεις που ήταν προγραμματισμένες να  γίνουν στο Σάββατο στον Λευκό Οίκο με στόχο να αναθερμανθεί ο ειρηνευτικός διάλογος που έχει παγώσει από το τέλος του 2018, θα πραγματοποιηθούν, αλλά  θα γίνουν μεταξύ του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αβντουλάχ Χότι.

Το δικαστήριο

Το Ειδικό Δικαστήριο για το Κοσσυφοπέδιο συστάθηκε το 2015 και “χρεώθηκε” την  διερεύνηση εγκλημάτων στον πόλεμο 1998-1999 -εγκλημάτων που διέπραξε ο Απελευθερωτικός Στρατός του  Κοσσυφοπεδίου και  η  Αλβανική εθνικιστική στρατιωτική οργάνωση UCK  εναντίον Σέρβων, Ρομά αλλά και Αλβανών  πολιτικών αντιπάλων τους. Προ πέντε μηνών καταρτίσθηκαν κατηγορητήρια και διώξεις για τις πράξεις, αλλά δεν ασκήθηκαν τότε διώξεις κατά προσώπων.

Ο Θάτσι αντιμετωπίζει δέκα κατηγορίες , ανέφερε το δικαστήριο.

Οι κατηγορίες αφορούν επίσης τον Κάντρι Βέσελι , πρώην επικεφαλής των ανταρτών του Κοσσυφοπεδίου και σημερινό ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK), καθώς και «άλλα άτομα» που δεν αναφέρονται από το Δικαστήριο ονομαστικά στη σχετική ανακοινωση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο Χασίμ Θάτσι, ο Κάντρι Βέσελι και οι άλλοι ύποπτοι είναι  υπεύθυνοι για σχεδόν 100 δολοφονίες».

Η αναγνώριση

Από το 1999 μέχρι την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, το 2008, η περιοχή βρισκόταν υπο την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και είχε ισχυρή στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ.

Οι Αμερικανοί ήταν απο τους πρώτους που αναγνώρισαν το “ανεξάρτητο Κόσοβο” μαζί με την Αλβανία, Τουρκία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, ενώ η Ρωσία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ειχαν συνταχθεί με την Σερβία, κρίνοντας την απόσχισή του παράνομη. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει επίσης, το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, ούτε και η Κύπρος, αλλά δεν φέρουν πλέον ενστάσεις στην παρουσία του σε διεθνείς οργανισμούς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι