Διπλές εκλογές στα Σκόπια αύριο – Μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό

Διπλές εκλογές στα Σκόπια αύριο – Μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό

Αύριο στα Σκόπια διεξάγονται βουλευτικές εκλογές αλλά και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών. Και από τις δύο αναμένεται να αναδειχθεί ενισχυμένο το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE που αμφισβητεί μεταξύ άλλων και τα συμπεφωνημένα στις Πρέσπες.

Συνολικά 17 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων συμμετέχουν στις αυριανές βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου Κοινοβουλίου το οποίο αριθμεί 120 βουλευτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και δημοσκοπήσεις των τοπικών μέσων ενημέρωσης, το VMRO- DPMNE αναμένεται να καταλάβει το λιγότερο 55 έδρες, ενώ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) προβλέπεται να περιοριστεί στις 25 έδρες.

Στις προηγούμενες εκλογές το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είχε σχηματίσει κυβέρνηση με τη συνεργασία ενός κόμματος των αλβανοφώνων. Οι τελευταίοι συνιστούν το 25% του πληθυσμού της χώρας, αλλά είναι διχασμένοι σε δύο κόμματα, ενώ κάποιο ποσοστό από αυτούς ψηφίζει μη αλβανόφωνα κόμματα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ούτε το VMRO- DPMNE θα φτάσει σε ποσοστό αυτοδυναμίας στις αυριανές εκλογές και θα χρειαστεί να συμμαχήσει με κάποιο αλβανικό κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο αρχηγός του VMRO- DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι προτιμητέος κυβερνητικός του εταίρος είναι ο συνασπισμός των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία “Αξίζει”, προκειμένου το κυρίαρχο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού στη χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια να “περάσει” πλέον στην αντιπολίτευση.

Όσον αφορά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, μιας και η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 24 Απριλίου, στον οποίο συμμετείχαν επτά υποψήφιοι επικράτησε με διπλάσια διαφορά του βασικού της αντιπάλου, του Σοσιαλδημοκράτη απερχόμενου προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι (40% έλαβε η Σιλάνοφσκα έναντι 20% που απέσπασε ο Πεντάροφσκι). Το μόνο που απομένει αύριο είναι η υποψήφια του VMRO-DPMNE να επικυρώσει τη νίκη της και να αναδειχθεί νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Για να θεωρηθεί έγκυρος ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πρέπει το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40% (στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε κοντά στο 50%). Σε διαφορετική περίπτωση οι προεδρικές εκλογές ακυρώνονται και επαναπροκηρύσσονται. Για τις βουλευτικές εκλογές δεν υπάρχει δεσμευτικό όριο συμμετοχής.

Το εκλογικό σώμα στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται στο 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 τοπική ώρα ( 08:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι