Διπλωματικό επεισόδιο Αργεντινής-Παραγουάης για τους θανάτους δύο κοριτσιών

Διπλωματικό επεισόδιο Αργεντινής-Παραγουάης για τους θανάτους δύο κοριτσιών

Κατά την διάρκεια επιχείρησης κατά της οργάνωσης Λαϊκός Στρατός της Παραγουάης, Παραγουανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ανήλικες με αργεντίνικη υπηκοότητα, με το Μπουένος Άιρες να απαιτεί εξηγήσεις.

Η διπλωματία της Αργεντινής καταδίκασε απερίφραστα τους θανάτους των παιδιών. Η ένωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων CODEHUPY της Παραγουάης χαρακτήρισε την επιχείρηση «κρατικό έγκλημα». Οι θάνατοι σημειώθηκαν σε επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων εναντίον ανταρτών του EPP κοντά στο χωριό Ίμπι Γιάου (βορειοανατολικά).

Τα παιδιά φέρονται να είχαν συγγενική σχέση με τους ηγέτες της οργάνωσης αυτής ανταρτών, τη Λιλιάνα και τον Οσβάλντο Βιγιάλμπα, δήλωσε ο παραγουανός στρατηγός Έκτορ Γκράου στην εφημερίδα ABC Color. Η κυβέρνηση της Παραγουάης έκανε λόγο σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα για τους θανάτους δύο εφήβων «ανταρτισσών».

Ο EPP – τα μέλη του οποίου φέρονται να έχουν εκπαιδευτεί από κολομβιανούς αντάρτες και δρουν κυρίως σε περιοχές όπου καλλιεργείται και παράγεται μαριχουάνα – κατηγορείται για απαγωγές και επιθέσεις στην Παραγουάη τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ο Φεντερίκο Γκονσάλες, σύμβουλος του προέδρου Μάριο Άμπντο, αντέκρουσε τις καταγγελίες του Μπουένος Άιρες. Δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα δύο κορίτσια είχαν παραγουανή υπηκοότητα και ότι ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι πως πρόκειται για πρόσωπα γεννημένα στην Παραγουάη, που είχαν μεταφερθεί στην Αργεντινή, όπου εξασφάλισαν τα έγγραφα (ταυτότητας) που έφεραν», είπε. Ο ίδιος κατηγόρησε τους γονείς των δύο παιδιών διότι, κατ’ αυτόν, «έστειλαν τα παιδιά τους να πολεμήσουν» εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Παραγουάης.

Έντονες επικρίσεις στην κυβέρνηση Άμπντο

Το ΥΠΕΞ της Αργεντινής ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές στην Ασουνσιόν για να διασαφηνιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν τα παιδιά. Ο Γκονσάλες, ο σύμβουλος της προεδρίας της Παραγουάης, είπε ότι στο στρατόπεδο στο οποίο έγινε η επιδρομή των ειδικών δυνάμεων βρίσκονταν περίπου 14 άνθρωποι, που αναζητούνται στην περιοχή γύρω από το χωριό Ίμπι Γιάου, περίπου 370 χιλιόμετρα βόρεια της Ασουνσιόν.

Η αντιπολίτευση και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν έντονα την κυβέρνηση του προέδρου Άμπντο. «Αντί να παρουσιάσει δεδομένα από ιατροδικαστικές εξετάσεις και αποδεικτικά στοιχεία, η κυβέρνηση έσπευσε να θάψει τα πτώματα των κοριτσιών αυτών προτού καν αναγνωριστούν», στηλίτευσαν τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης με κοινή ανακοίνωσή τους.

Για τη Συντονιστική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Παραγουάη (CODEHUPY), η επιχείρηση «έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός νέου κρατικού εγκλήματος».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι