Δυτική Οχθη: Ρεκόρ 30ετίας στην έκδοση αδειών για κατοικίες Ισραηλινών

Δυτική Οχθη: Ρεκόρ 30ετίας στην έκδοση αδειών για κατοικίες Ισραηλινών

Ρεκόρ στην αύξηση των ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, με τον μεγαλύτερο αριθμό οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί τα τελευταία 30 χρόνια, καταγράφηκε το 2023, σύμφωνα με έκθεση της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το 2024 λόγω των πρόσφατων εξελίξεων», δήλωσε η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην πλατφόρμα Χ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οικοδομικές άδειες χορηγήθηκαν από τις ισραηλινές Αρχές για 12.349 κατοικίες στη Δυτική Οχθη, ετήσιος αριθμός που δεν είχε καταγραφεί ποτέ, μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Οσλο, το 1993.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, 18.333 ήταν οι κατοικίες που έλαβαν οικοδομική άδεια στην παλαιστινιακή πλευρά της πόλης, που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ το 1967. Συνολικά, η ανέγερση 30.682 κατοικιών εγκρίθηκε το 2023, ο υψηλότερος αριθμός μετά το 2012, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η έκθεση επισημαίνει τον αντίκτυπο αυτών των έργων κατασκευής σε μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, «όπου η Ιερουσαλήμ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρωτεύουσα και για τα δύο κράτη», το ισραηλινό και το παλαιστινιακό.

«Η Ε.Ε. ζήτησε επανειλημμένα από το Ισραήλ να μην συνεχίσει τα κατασκευαστικά του σχέδια στο πλαίσιο της εποικιστικής πολιτικής του και να θέσει τέλος σε όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες», υπενθυμίζει η έκθεση.

Η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη και στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συνεχίστηκε επί όλων των ισραηλινών κυβερνήσεων μετά το 1967. Τα ακροδεξιά κόμματα του παρόντος ισραηλινού κυβερνητικού συνασπισμού ασκούν πίεση προκειμένου η επέκταση των εβραϊκών οικισμών να επιταχυνθεί.

Σχεδόν 490.000 έποικοι ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, δίπλα σε σχεδόν τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Υπολογίζονται και τα φυλάκια, οι λεγόμενοι «αυθαίρετοι» οικισμοί, οι οποίοι κατασκευάστηκαν χωρίς να έχουν λάβει ούτε την άδεια των ισραηλινών Αρχών.

Το 2023, κατασκευάστηκαν 26, «ο μεγαλύτερος αριθμός μέσα σε ένα έτος μετά το 1991», αναφέρει η έκθεση, διευκρινίζοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα ήθελε να νομιμοποιήσει 15 φυλάκια.

Από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, η βία μεταξύ των Παλαιστινίων από τη μια πλευρά, και του στρατού και των ισραηλινών εποίκων από την άλλη, έχει ενταθεί στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Τουλάχιστον 594 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εκεί, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου και τουλάχιστον 17 Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων και στρατιώτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι