Διχασμένοι οι Κροάτες – Προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης

Διχασμένοι οι Κροάτες – Προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς εκτίμησε σήμερα ότι το κόμμα του, η κεντροδεξιά Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ), θα ανακοινώσει τον κυβερνητικό εταίρο του «πολύ σύντομα» μετά τη χθεσινή πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές, που όμως δεν του έδωσε αυτοδυναμία.

«Μιλήσαμε με ορισμένους, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν και σήμερα», ανέφερε ο Πλένκοβιτς σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, επειδή απαιτήθηκε επανάληψη της ψηφοφορίας σε δύο εκλογικά τμήματα εξαιτίας παρατυπιών. Με καταμετρημένο το 99,3% των ψήφων, η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) εξασφαλίζει 61 από τις 151 έδρες στη νέα βουλή – πέντε λιγότερες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2020.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) στο οποίο ανήκει ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, με 42 έδρες. Ακολουθούν το ακροδεξιό Κίνημα για την Πατρίδα (14 έδρες), η υπερσυντηρητική «Γέφυρα» (11 έδρες) και το κόμμα των αριστερών οικολόγων (10 έδρες). Άλλα τρία μικρότερα κόμματα θα εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή.

Το ακροδεξιό Κίνημα για την Πατρίδα έχει εκδηλώσει την πρόθεση να συνεργαστεί υπό προϋποθέσεις με την HDZ. Άλλωστε ορισμένα στελέχη του προέρχονται από τους κόλπους της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης. Η υπερσυντηρητική «Γέφυρα» και το κόμμα «Μπορούμε» των αριστερών οικολόγων απηύθυναν έκκληση για συστράτευση δυνάμεων εναντίον της HDZ.

Ο κεντροαριστερός στα νιάτα του Ζόραν Μιλάνοβιτς, σύμφωνα με το αμερικανικό ενημερωτικό μέσο Politico θα μπορούσε να απομακρύνει την Κροατία από την φιλοευρωπαϊκή τροχιά και να στρέψει την χώρα προς τη Ρωσία. Ο Μιλάνοβιτς πρόσφατα είχε πει ότι είναι φασιστικό το πολεμικό τραγούδι “Δόξα στην Ουκρανία” και είχε καταφερθεί εναντίον της ΕΕ για την επιρροή που αυτή προσπαθεί να ασκήσει στα πολιτικά πράγματα στη χώρα του. Επισης έχει αποκαλέσει τον Πλένκοβιτς μαριονέτα της Κομισιόν, λέγοντας ότι “τον ελέγχουν με τηλεκοντρόλ από τις Βρυξέλλες”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι