Δολοφόνησαν στη Ρωσία αρχηγό μικρού ουκρανικού κόμματος με φιλορωσικές θέσεις

Δολοφόνησαν στη Ρωσία αρχηγό μικρού ουκρανικού κόμματος με φιλορωσικές θέσεις

Ουκρανοί δηλώνουν ότι “σκότωσαν έναν προδότη” και αναφέρονται σε έναν πολιτικό τους που ζούσε πλέον κοντά στη Μόσχα

Ένας Ουκρανός πρώην βουλευτής και ηγέτης μικρού κόμματος με φιλορωσικές θέσεις, ο Ιλία Κίβα, δολοφονήθηκε σήμερα κοντά στη Μόσχα από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, όπως δήλωσε ουκρανική πηγή.

Το κόμμα του όπως και άλλα έξι τέθηκε εκτός νόμου το 2022 και ο Ιλιά Κίβα ζούσε έκτοτε στην Μόσχα και επέκρινε τις ουκρανικές αρχές στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τη ρωσική αστυνομία, τον πυροβόλησαν σε ένα πάρκο στην περιοχή Οντίντσοβο, νοτιοδυτικά της Μόσχας και ο δολοφόνος καταζητείται.

Ουκρανική πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η εντολή της δολοφονίας δόθηκε από την υπηρεσία ασφαλείας SBU. Ο  εκπρόσωπος της ουκρανικής GUR, μιας άλλης υπηρεσίας πληροφοριών, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι ο Κίβα «είναι τελειωμένος», αλλά δεν είπε ποιος οργάνωσε το φόνο.

Ο Κίβα είχε καταδικαστεί ερήμην από ουκρανικό δικαστήριο σε φυλάκιση 14 χρόνων για προδοσία και υποκίνηση σε βία. Ένας άλλος φιλορώσος πρώην βουλευτής του ουκρανικού κοινοβουλίου, ο Όλεγκ Τσαριόφ, επέζησε από απόπειρα δολοφονίας στην Κριμαία προ δύο μηνών. Από τηνέναρξη των εχθροπραξιών πολλοί υποστηρικτές των καλών σχέσεων και των υποχωρήσεων προς τη Μόσχα έχουν δολοφονηθεί. Η Μόσχα αποδίδει την ευθύνη στην ουκρανική κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών ήταν και η δημοσιογράφος Ντάρια Ντούγκινα, ο μπλόγκερ Βλαντλέν Τατάρσκι και ο πρώην διοικητής υποβρυχίων της Ουκρανίας Στάνισλαβ Ρζίτσκι.

Όλοι τους ήταν καταγεγραμμένοι στο Myrotvorets (Ειρηνοποιός), μια τεράστια ανεπίσημη ουκρανική βάση δεδομένων με άτομα που θεωρούνται «εχθροί της χώρας». Σήμερα η φωτογραφία του Κίβα στον ιστότοπο είχε επισημανθεί με τη λέξη «Εκκαθαρίστηκε» με κατακόκκινα γράμματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι