Δωρεάν rapid test από τα φαρμακεία σε 2 μήνες – Τι αλλάζει από “μέτρα” – Κάποιος γνωστός μας νοσεί

Δωρεάν rapid test από τα φαρμακεία σε 2 μήνες – Τι αλλάζει από “μέτρα” – Κάποιος γνωστός μας νοσεί

«Η διασπορά του ιού που υπάρχει είναι τόσο μεγάλη, που είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε ένα ασυμπτωματικό φορέα σε κάθε δραστηριότητά μας», είπε η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι θα παίρνει κάθε πολίτης ένα δωρεάν rapid test την εβδομάδα από το φαρμακείο για καλύτερο έλεγχο. Παράλληλα αναφέρθηκε τι “ανοίγει” και τι αλλάζει από “μέτρα”.

Από το τέλος Απριλίου, κάθε πολίτης δίνοντας τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του θα μπορεί να προμηθεύεται ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα, το οποίο θα κάνει μόνος του στο σπίτι, είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, Ο ίδιος είπε ότι ενώ είναι επιβαρυμένη η επιδημιολογική κατάσταση, η κυβέρνηση εκτιμά ότι «επιβάλλεται να δώσουμε μικρές ανάσες ελευθερίας σε κάποιες δραστηριότητες για να έχουμε υψηλότερη συμμόρφωση στα μέτρα».

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είναι οι εξής:
• Επέκταση ωραρίου μετακίνησης έως 9μ.μ. όλες τις μέρες, σε όλη την επικράτεια (δηλαδή δεν θα υπάρχει πλέον απαγόρευση μετακίνησης μετά τις 7 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα)
• Άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων
• Λειτουργία κομμωτηρίων με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων
• Διευκόλυνση ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης

Παράλληλα, ανέφερε ότι τον Απρίλιο θα εμβολιαστεί η ευπαθής ομάδα Α , ηλικίας από 60 ετών και άνω, και τον Μάιο η ευπαθή ομάδα Β, οι ειδικές επαγγελματικές ομάδες και ο γενικός πληθυσμός. Ο Νικος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα μέτρα χαλάρωσης, όπως στο ότι από Δευτέρα επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, καθώς και οι  αρχαιολογικοί χώροι. Θα επαναλειτουργήσουν επίσης τα δημόσια πάρκα, όπου πάντως θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων και η μετάβαση σε αυτά θα γίνεται με χρήση του κωδικού 6 χωρίς χρήση οχήματος (άρα σε κοντινή απόσταση). Εκεί θα επιτρέπονται μέχρι τρία άτομα σε κάθε συντροφιά, εκτός και αν ειναι μέλη της ίδιας οικογένεια.

Θα επιτραπεί η τέλεση λειτουργιών στον καθεδρικό ναό κάθε δήμου με αναλογία ένας πιστός ανά 25 τμ με υποχρεωτική χρήση μάσκας και υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο για ιερείς και ψάλτες στις γιορτές για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, τους Β’ Χαιρετισμούς και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.Επίσης επιτρέπεται πλέον  η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους και με τη χρήση πλωτού μέσου αλλά με τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν την ιδιοκτησία του σκάφους.

Νέες “πιο κόκκινες” περιοχές

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, το λεγόμενο “βαθύ κόκκινο”, παραμένουν οι περιφέρειες: Αττική, Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Λέσβος. Επίσης, οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών, Μετσόβου, Κατερίνης, Σκιάθου.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται από αύριο στις 6 το πρωί η Μύκονος με 42 ενεργά κρούσματα και η Ζάκυνθος με 61. Επίσης ο δήμος Αμφίπολης Σερρών με 43 ενεργά κρούσματα, ο δήμος Καστοριάς με 102 κρούσματα, ο δήμος Ορεστίδος στην Καστοριά με 29 κρούσματα και ο δήμος Καρδίτσας με 140 ενεργά κρούσματα.

Η Λέρος βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων και έκτακτης ανάγκης από χθες το πρωί –καθεστώς στο οποίο θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 6 το πρωί. Στο ίδιο καθεστώς εντάσσεται από αύριο το πρωί στις 6 και έως τις 29 Μαρτίου και η δημοτική κοινότητα Γαλατινής της δημοτικής ενότητας Ασκίου του δήμου Βοΐου με έδρα τη Σιάτιστα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Πιες γίνονται απλώς “κόκκινες”

Με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής βγαίνουν από την κατηγορία πολύ αυξημένου κινδύνου οι εξής περιοχές: Φωκίδα με μείωση του επιδημιολογικού φορτίου κατά 49%, Σάμος με μείωση φορτίου κατά 58,3%, Άρτα με μείωση 24%, Λευκάδα με υποχώρηση 44,2% και ο δήμος Ρόδο με μείωση 58%. Οι εν λόγω περιοχές από τη Δευτέρα εντάσσονται  στο επίπεδο “απλώς” αυξημένου κινδύνου και φεύγουν από την κατηγορία του “πολύ αυξημένου κινδύνου”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι