Δότης σπέρματος με γονίδιο καρκίνου έγινε “πατέρας” 67 παιδιών – Τα δέκα νοσούν
24/05/2025
Σπέρμα δότη ο οποίος ήταν φορέας σπάνιας καρκινογόνου μετάλλαξης δόθηκε σε 75 γυναίκες εκ των οποίων γέννησαν οι 67. Το 30% των παιδιών διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι είναι φορέας του γονιδίου, ενώ το 12% από αυτά νοσεί, από διάφορες μορφές κακοήθειας.
Οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκή Τράπεζα Σπερματοζωαρίων, ρωτήθηκαν από την βρετανική εφημερίδα Guardian για ποιο λόγο χρησιμοποιήθηκε το σπέρμα, και απάντησαν ότι το 2008 κανείς δεν ήξερε πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη συνδέεται με καρκινογένεση. Επειδή πολλά νοσήματα αποδεικνύεται πλέον ότι οφείλονται σε γονίδια, και κάποια θα αποδεχθούν καρκινογόνα το μέλλον, μια δικλείδα ασφαλείας είναι να μην επιτρέπεται σε έναν δότη να δίνει σπέρμα για τόσο πολλές κυήσεις. Η Τράπεζα απαντά ότι οι περισσότερες τράπεζες δεν έχουν καν όριο και εκτιμά ότι το “75” στη δική της περίπτωση είναι από τα χαμηλότερα, καθώς πολλοί άνδρες δίνουν συχνά σπέρμα για οικονομικούς λόγους.
Το ρεπορτάζ δεν αναφέρει αν ο δότης είναι εν ζωή. Ένα θετικό συμπέρασμα μέσα από τα αρνητικά πάντως, είναι το γεγονός ότι τα 70% των παιδιών δεν κληρονόμησαν το καρκινογόνο γονίδιο, κάτι που δίνει ελπίδες σε όσους έχουν γονείς με κακοήθεια. Επίσης θετικό είναι ότι έχουν νοσήσει μόνον 10 παιδιά, γεγονός που επίσης παρηγορεί όσους είναι οι ίδιοι φορείς παρομοίων γονιδίων, καθώς βλέπουν να επιβεβαιώνεται η επιστημονική στατιστική ότι τα γονίδια καρκίνου δεν προκαλούν τη νόσο σε όλους τους φορείς τους. Όλα τα “παιδιά” του δότη πάντως παρακολουθούνται πλέον με τακτικές μαγνητικές τομογραφίες και άλλες εξετάσεις.
Πάντως η διαπίστωση ότι δεν μπορεί το σπέρμα στις τράπεζες αυτές να ελέγχεται για τα πάντα, επιτείνει τις ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη διεθνώς συμπεφωνημένων όρων για τη χρήση του σπέρματος δωρητών. Το σπέρμα του άνδρα περί ου ο λόγος διατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Σπερματοζωαρίων, σε πολλές κλινικές σε όλη την Ευρώπη από το 2008 έως το 2015. Ειδικοί είχαν προειδοποιήσει στο παρελθόν για τους κοινωνικούς και ψυχολογικούς κινδύνους από τη χρήση σπέρματος από μεμονωμένους δότες για τη σύλληψη μεγάλου αριθμού παιδιών σε πολλές χώρες.
Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν δύο οικογένειες επικοινώνησαν, χωρίς η μια να γνωρίζει την άλλη, με τις κλινικές γονιμότητας από τις οποίες είχαν πάρει το σπέρμα, λέγοντας ότι τα παιδιά τους εμφάνισαν καρκίνο που συνδέεται με μια σπάνια γενετική παραλλαγή.