Χημικά στο Χαλέπι, δράση από τον ΟΗΕ ζητά η Δαμασκός
25/11/2018Την ανάληψη δράσης από τον ΟΗΕ ζητά το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας μετά την επίθεση με βλήματα αερίου, την οποία φέρονται να έκαναν αντικαθεστωτικοί αντάρτες εναντίον της πόλης του Χαλεπίου, που ελέγχεται από τον Άσαντ.
Η κυβέρνηση της Δαμασκού “καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει άμεσα και δυναμικά αυτά τα τρομοκρατικά εγκλήματα, αλλά και να λάβει μέτρα αποτροπής και τιμωρίας κατά των κρατών και των κυβερνήσεων που υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν την τρομοκρατία,” αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας.
Την ίδια ώρα, σε 107 ανέρχονται τα κρούσματα ασφυξίας από την επίθεση με “τοξικά αέρια”, όπως μεταδίδουν τα κρατικά συριακά μέσα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, την μεγαλύτερη συμμαχία ανταρτών στις βορειοδυτικές επαρχίες του Χαλεπίου και του Ιντλίμπ, η οποία ωστόσο αρνείται κάθε εμπλοκή.
Περισσότερα από 100 κρούσματα
Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «94 κρούσματα ασφυξίας», από τα οποία 31 άνθρωποι παραμένουν στα νοσοκομεία, αλλά «η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη».
Το βράδυ του Σαββάτου, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο Χαλέπι είδε να φθάνουν σε ένα νοσοκομείο δεκάδες πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, στους οποίους χορηγήθηκε οξυγόνο. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Χαλεπίου δήλωσε, σύμφωνα με το Sana, ότι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις στόχευσαν τις κατοικημένες περιοχές της πόλης με ρουκέτες που περιείχαν τοξικά αέρια, προκαλώντας κρούσματα ασφυξίας μεταξύ των πολιτών». Για μια «οσμή αερίου χλωρίου» έκαναν λόγο και πηγές του Παρατηρητηρίου, ενώ αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας στο Χαλέπι μίλησε επίσης για «πιθανή» χρήση χλωρίου.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου απορρίπτει ως “ψευδείς ισχυρισμούς του καθεστώτος” όσα μεταδίδονται για την επίθεση εναντίον του Χαλεπίου, η οποία “φέρεται να έγινε από τους εξεγερμένους με βλήματα, και ακόμη περισσότερο με βλήματα που περιείχαν αέριο χλωρίου»”.
Σημειώνεται ότι από τα τέλη του 2016, το Χαλέπι βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων του προέδρου Άσαντ. Κάποιες περιοχές στα δυτικά περίχωρα της πόλης έχουν καταληφθεί, ωστόσο, από οργανώσεις ανταρτών και τζιχαντιστών, οι οποίοι ελέγχουν την γειτονική επαρχία Ιντλίμπ.
Εξηγήσεις από την Άγκυρα ζητά η Μόσχα
Η Μόσχα κατηγορεί επίσης τους αντάρτες και με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η επίθεση με χημικά έγινε από μία περιοχή στην ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, την οποία ελέγχουν οι ένοπλοι τζιχαντιστές της οργάνωσης του Μετώπου αλ Νούσρα.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο η Μόσχα θα θέσει το θέμα και στην Άγκυρα, η οποία με βάση την συμφωνία του Σεπτεμβρίου για την Ιντλίμπ, έχει αναλάβει ρόλο εγγυητή για την τήρηση της εκεχειρίας από την ένοπλη αντιπολίτευση της Συρίας.
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις φοβούνταν εδώ και καιρό μία προβοκάτσια, από δυνάμεις των ανταρτών, με χρήση χημικών όπλων στην Ιντλίμπ. Το γεγονός αυτό είχε αποτραπεί ωστόσο μετά την συμφωνία Μόσχας και Άγκυρας για την δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ και τον διαχωρισμό των κυβερνητικών δυνάμεων από τις δυνάμεις των ανταρτών και των τζιχαντιστών που έχουν παρεισφρήσει στην περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο υπό τις ΗΠΑ δυτικός συνασπισμός δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους έχει προειδοποιήσει πολλές φορές, ότι θα αναλάβει δράση στην Συρία, εάν το καθεστώς Άσαντ προχωρήσει σε χρήση χημικών όπλων. Το είχε κάνει άλλωστε και τον περασμένο Απρίλιο, μετά την ρίψη χημικών στην Ντούμα, όταν και πάλι η Δαμασκός είχε καταγγείλει προβοκάτσια των ανταρτών.
Νέοι βομβαρδισμοί
Παραλλήλως, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχή των ανταρτών στα βορειοδυτικά της Συρίας, πλήττοντας προάστια του Χαλεπιού , τα οποία βρίσκονται κοντά στην επαρχία Ιντλίμπ.
Πρόκειται για τον πρώτο βομβαρδισμό στην περιοχή, μετά την συμφωνία Ρωσίας και Τουρκίας για την δημιουργία της ουδέτερης ζώνης.