Drones και ταχύπλοα περιπολικά των Χούτι καταστράφηκαν από τον αμερικανικό στρατό

Drones και ταχύπλοα περιπολικά των Χούτι καταστράφηκαν από τον αμερικανικό στρατό

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες ότι χθες Πέμπτη κατέστρεψαν δυο περιπολικά ταχύπλοα και τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) στην Ερυθρά Θάλασσα, τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (UAS) πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και «αισθητήρα» συστήματος «αντιαεροπορικής άμυνας» σε περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

Παράλληλα, το εμπορικό πλοίο Verbena, υπό σημαία Παλάου, ουκρανικής ιδιοκτησίας, που διαχειρίζεται πολωνική ναυτιλιακή εταιρεία, χτυπήθηκε, «για δεύτερη φορά σε 24 ώρες» από αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM) των Χούτι, ενώ βρισκόταν στον Κόλπο του Άντεν, ανέφερε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Το πλοίο είχε χτυπηθεί ήδη από δυο ASBMs των Χούθι, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές και να ξεσπάσουν πυρκαγιές, ανέφερε χθες η CENTCOM, τονίζοντας πως ελικόπτερο που απονηώθηκε από αμερικανικό πολεμικό, το USS Philippine Sea (CG 58), παρέλαβε «σοβαρά τραυματισμένο» ναυτικό, μέλος του πληρώματός του, και τον μετέφεραν σε «συμμαχικό σκάφος» για του παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες. Ούτε η εθνικότητα ούτε η σοβαρότητα της κατάστασής του διευκρινίστηκαν.

Οι Χούθι από την πλευρά τους ανέλαβαν χθες βράδυ την ευθύνη για τρεις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων το τελευταίο 24ωρο: εκτός της πυραυλικής επίθεσης εναντίον του Verbena στον Κόλπο του Άντεν, έβαλαν στο στόχαστρο τα πλοία SeaGuardian και Athina στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε εκπρόσωπός του κινήματος για τις στρατιωτικές υποθέσεις, ο Γιαχία Σάρια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι