ΔΣΟ: Καταγραφή των εκκλησιών της Αγίας Σοφίας σ’ όλο τον πλανήτη

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Στην καταγραφή και ανάδειξη των ανά τον πλανήτη χριστιανικών ναών της Αγίας Σοφίας προχωράει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), με αφορμή τη μετατροπή του ιστορικού συμβόλου της Ορθοδοξίας και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί. Το εγχείρημα περιλαμβάνει την έκδοση ειδικού τόμου, που θα περιέχει την ιστορία, γραμμένη από ειδικούς, των εκκλησιών (ξεπερνούν τις τριάντα σε έντεκα χώρες), της Αγίας Σοφίας, και τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης του Ορθόδοξου Χριστιανικού Πολιτισμού.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΔΣΟ, η οποία απαρτίζεται από ορθόδοξους χριστιανούς βουλευτές απ’ όλο τον κόσμο, αφορμή της πρωτοβουλίας της αποτέλεσε «η αυθαίρετη, παράνομη και απαράδεκτη απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε ισλαμικό τέμενος τον περικαλλή Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, κτίσμα της εποχής του Ιουστινιανού κατά τον 6ο αιώνα, στην Κωνσταντινούπολη».

Σε δήλωσή του, ο ΓΓ της ΔΣΟ, βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανέφερε: «Η πράξη αυτή (σ.σ. η μετατροπή σε μουσουλμανικό τέμενος) σηματοδοτεί στροφή σε λογικές και πρακτικές περασμένων αιώνων, που δεν συνάδουν με τις αρχές του 21ο αιώνα, που στοχεύουν στην ειρήνη και στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών. Η απόφαση αυτή κατ’ ουσίαν σημαίνει την άρνηση της Τουρκίας να έχει τον ρόλο του φύλακα του οικουμενικού αυτού μνημείου και της ιστορίας του. Είναι χρέος μας η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και η ανάδειξη της αυθαίρετης αυτής πράξης μέχρι την ανάκλησή της».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι