Δυνάμεις του Σάρατζ κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Τρίπολης (βίντεο)

Δυνάμεις του Σάρατζ κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Τρίπολης (βίντεο)

Στις 3 Ιουνίου, η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με τουρκική υποστήριξή κατέλαβε το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τρίπολης από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Αυτό ανακοινώθηκε από τον στρατιωτικό εκπρόσωπο της GNA Μοχάμαντ Γκνούνου.

«Οι δυνάμεις μας έχουν απελευθερώσει πλήρως το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης», δήλωσε ο Γκνούνου.

Το αεροδρόμιο έμενε κλειστό από το 2014 και ήταν στα χέρια του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό την ηγεσία του Χαφτάρ, από το 2019, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση για την εκκαθάριση της πρωτεύουσας από τρομοκράτες.

Και οπουδήποτε εισέρχεται η GNA, δημοσιεύονται φωτογραφίες με οχήματα μαζί με Σύριους τρομοκράτες.

https://twitter.com/HasairiOuais/status/1268198905960955906

Συνεχίζονται επίσης συγκρούσεις νότια της Τρίπολης γύρω από το Γκαριάν, με την GNA να ανακτά τον έλεγχο της Alsbaya.

Ο LNA πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στο Γκαριάν, αλλά δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην περιοχή.

Στη νότια Τρίπολη, ο LNA φαίνεται να χάνει θέσεις και να αποσύρεται από περιοχές, με την GNA να καταλαμβάνει θωρακισμένα οχήματα και όπλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η GNA ωθείται πιο νότια προς τη γέφυρα Suq al Khamis.

Στον διπλωματικό τομέα, ο Πρόεδρος της GNA Σάρατζ ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ βρίσκεται στο Κάιρο και είπε ότι δεν θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις έως ότου εκδιωχθύν οι μαχητές της GNA από την Τρίπολη και γύρω από αυτήν.

Ορισμένες πηγές ισχυρίστηκαν ότι ο Χαφτάρ ζήτησε περαιτέρω και πιο άμεση υποστήριξη από την Αίγυπτο στον αγώνα του ενάντια στην υποστηριζόμενη από την Τουρκία GNA.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι Ρώσοι κρατούμενοι στην Τρίπολη περιπλέκουν κάθε συνεργασία με την GNA.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της GNA βρισκόταν στη Μόσχα για συζητήσεις και εξέφρασε ότι υπήρχε πιθανότητα ανακωχής μεταξύ της GNA και του LNA.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι