Δυσαρέσκεια από Μόσχα για την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη
31/01/2021Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρονται διεξοδικά σε όσα συζήτησε ή είπε εκ των υστέρων πιθανώς, κατά την επίσκεψή του προ τριημέρου στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρουσκό.
Ο Γκρουσκό, ερωτώμενος από Ρώσους ανταποκριτές για την αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα και την ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, ανέφερε: «Κάθε χώρα μπορεί να έχει διμερείς στρατιωτικές σχέσεις, αλλά δεν είναι σκόπιμο για την Ελλάδα να εμπλέκεται στα γεωπολιτικά παιγχνίδια των ΗΠΑ που στόχο έχουν την Ρωσία. Κατά την άποψη μας, είναι απαραίτητο να αποκλειστεί η εμπλοκή του εδάφους μιας φιλικής για εμάς χώρας στο γεωπολιτικό παιχνίδι, που σχετίζεται με την ανάσχεση της Ρωσίας. Η Ανατολική Μεσόγειος, πρέπει να παραμείνει ζώνη ειρήνης και συνεργασίας και πρέπει να γίνει το παν γι’ αυτό.
»Η αμερικανική πολιτική περιορισμού της Ρωσίας συνδέεται με τις επιθέσεις στο περιφερειακό σύστημα ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα, τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ να αυξηθούν οι ημέρες παραμονής των πολεμικών του πλοίων στα ύδατά της, τις προσπάθειες να τεθεί υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της Συνθήκης του Μοντρέ, που επί δεκαετίες αποτέλεσε αξιόπιστη εγγύηση της στρατιωτικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή αυτή και τα σχέδια εξοπλισμού και εκσυγχρονισμού των στόλων Βουλγαρίας, Ρουμανίας, ενώ ήδη λόγος γίνεται για τη Γεωργία και την Ουκρανία. Αυτά όλα αυξάνουν την ένταση και το δυναμικό αντιπαράθεσης στην περιοχή».
Οι βάσεις, το ΝΑΤΟ και τα “ατυχήματα”
Είπε επίσης ότι μέχρι τώρα η αμερικανική παρουσία περιοριζόταν στην Κρήτη, αλλά τώρα συζητούνται άλλα τρία σημεία, όπως η Λάρισα και η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα, και είναι και τα νησιά από τα οποία μπορουν να αναπτυχθούν αεροσκάφη, όπως η Κάρπαθος και η Σκύρος σύμφωνα με δημοσιεύματα.
«Τώρα το ΝΑΤΟ έχει διακόψει οποιαδήποτε πρακτική συνεργασία μαζί μας, και αυτό επηρεάζει επίσης αρνητικά την ασφάλεια. Αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε θετική ατζέντα στη στρατιωτική σφαίρα με τις χώρες του ΝΑΤΟ, και σε αυτό προστίθεται η απουσία συστηματικών στρατιωτικών επαφών για να βελτιωθεί ο μηχανισμός πρόληψης επικίνδυνων συμβάντων», δήλωσε ο Γκρούσκο.
Τα 12 μίλια και το Κυπριακό
Σε ό,τι αφορά στα 12 μίλια ο Α. Γκρουσκό χαρακτήρισε τη ρωσική θέση «απολύτως διαφανή και αμετάβλητη» και όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές διαφορές είπε «καλούμε τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιλύουν τις διαφωνίες μέσω διαλόγου, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Την ίδια στιγμή είναι δικαίωμα των κρατών να ορίζουν τα χωρικά τους ύδατα και τις ΑΟΖ με βάση τις προβλέψεις αυτής της Συνθήκης. Υπ’ αυτήν την έννοια τίποτε δεν αλλάζει στη θέση της Ρωσίας και αυτά τα μηνύματα τα μεταφέρουμε στις επαφές μας και με τους Έλληνες και με τους Τούρκους εταίρους μας».
Ενόψει της επόμενης Πενταμερούς και καθώς η Τουρκία αλλά και οι Τουρκοκύπριοι πιέζουν για δύο χωριστά κράτη, είπε ότι «και σε αυτό η ρωσική θέση παραμένει αμετάβλητη και ανταποκρίνεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου υποδεικνύεται ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στη διζωνική-δικοινοτική αρχή. Πράγματι πάντως καταφθάνουν μηνύματα ότι η πιο ρεαλιστική λύση θα είναι η δημιουργία δύο κρατών, είτε η δημιουργία μιας χαλαρής ομοσπονδίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει ως αφετηρία της ότι οι σημερινές παρωχημένες στρατιωτικές εγγυήσεις πρέπει να αντικατασταθούν από εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το ποια θέση θα πάρουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι».
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας χαρακτήρισε ολισθηρό τον δρόμο των «οριζόντιων κυρώσεων» εις βάρος της χώρας του, εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, εταιρειών κ.ο.κ., που έχει επιλέξει η ΕΕ, ωστόσο αναγνώρισε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων, «οι οποίοι εκδήλωσαν αρκετό σκεπτικισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των κυρώσεων… Πρόκειται για ένα παράνομο εργαλείο πολιτικής, το οποίο εντέλει βλάπτει πρωτίστως τα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ, αλλά θεωρούμε ότι η Αθήνα τις εφαρμόζει ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό είναι πραγματικότητα που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα».