Εχετε μήνυμα; Άρχισε η αποστολή των SMS για ραντεβού για εμβόλιο

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων SMS σε πολίτες που ανήκουν στις ομάδες οι οποίες θα εμβολιαστούν πρώτες και συγκεκριμένα στους γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς οι παραληφθείσες δόσεις είναι 9.750 και αρκούν για μόνον 4.870 άτομα (από δύο δόσεις έκαστος).

Οι υγειονομικοί είναι 123.500 σε όλη την Ελλάδα. Καθώς περίπου το 50% έχει ήδη συγκατατεθεί, σημαίνει ότι μόνον για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και υπαλλήλους που είπαν “ναι” στον εμβολιασμό, απαιτούνται 120.000 δόσεις, που προς το παρόν δεν υπάρχουν.

Οι 123.500 εργαζόμενοι στο σύστημα δημόσιας υγείας (δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία) και οι 20.500 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένωντης χώρας θα είναι οι πρώτοι που θα λάβουν το εμβόλιο Pfizer/BioNTEch. Τα πρώτα μηνύματα αποστέλλονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας σε πολίτες που πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να ενημερωθούν τόσο για την ώρα όσο και το εμβολιαστικό κέντρο το οποίο πρέπει να επισκεφτούν προκειμένου να συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν, στον εμβολιασμό.

Αποθηκεύτηκαν και κάποιες δόσεις διανεμήθηκαν

Η πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων εμβολίων κατά της covid-19 από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Αθήνα και παραδόθηκαν στο χώρο αποθήκευσης στο Κρυονέρι παρουσία των συναρμοδίων υφυπουργών. Καθώς αρχίζουν αύριο οι εμβολιασμοί και τα εμβόλια μπορούν να μείνουν εκτός βαθιάς κατάψυξης μόνον για λίγες μέρες, μικρός αριθμός διανεμήθηκε στα νοσοκομεία όπου θα γίνουν εμβολιασμοί.

5211842

Τα εμβόλια στο Κρυονέρι αποθηκεύονται σε ειδικούς χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων και είναι εφοδιασμένοι με ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, καθώς απαιτούνται συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C. Τον όλο συντονισμό της αποθήκευσης, της διανομής και του ελέγχου, αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα συμμετάσχει και το ίδιο στις μεταφορές σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και στα ακριτικά νησιά.

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Κυριακή, ταυτόχρονα, σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Οι δύο πρώτοι που θα εμβολιαστούν στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”,  θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος. Εν συνεχεία θα εμβολιαστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  Την ίδια μέρα θα γίνουν εμβολιασμοί και στα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Αττικό», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο».

Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Πάτρα

Στο καθένα από αυτά (επειδή τα εμβόλια είναι λίγα προς το παρόν) θα εμβολιαστούν 50 εργαζόμενοι, πρόσωπα που κατέχουν κομβικές θέσεις για την εύρυθμη λειτουργία των δομών, όπως οι επικεφαλής των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Κλινικών COVID-19 αλλά και νοσηλευτές και στελέχη των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών κ.ά. Η εμβολιαστική εκστρατεία στο ΕΣΥ συνεχίζεται στις 29 Δεκεμβρίου με άλλους τέσσερις σταθμούς στην επικράτεια, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Λάρισας, Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Ιωαννίνων και Πάτρας.

Μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη, θα παραληφθεί η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων, 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTEch που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της Ελλάδας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, θα συνεχιστούν ως το τέλος Ιανουαρίου, με 429.000 συνολικά δόσεις. Εν συνεχεία ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί με τις επόμενες δόσεις της Pfizer αλλά πιθανότατα και με το εμβόλιο της Moderna που αναμένεται εν τω μεταξύ να αδειοδοτηθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι