ΕΔΕ για το βρέφος – Νοσούσε από γρίπη – Δεν το νοσήλευσαν αν και ήταν σε ανοσοκαταστολή

Τραγωδία στη Βέροια: Βρέφος 6 μηνών νεκρό από τα χέρια της μητέρας του

Το άτυχο αγοράκι ήδη τάφηκε στην Αλβανία, τόπο καταγωγής των γονέων του, όμως τα αίτια που έχασε τη ζωή του ενώ οι γονείς το πήγαν τρεις φορές στο νοσοκομείο και ήταν γνωστό ότι έπασχε από χρόνιο νόσημα, διερευνώνται με ΕΔΕ, όπως και το ότι οι γιατροι έγραψαν φάρμακα που έχουν έλλειψη και οι γονείς δεν τα βρήκαν

Η ιατροδικαστική εξέταση του βρέφους που έχασε τη ζωή του στην ηλικία των 15 μηνών στο νοσοκομείο Μποδοσάκειο της Κοζάνης απέδωσε τον θάνατο σε βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού (πνευμονία) από γρίπη και δεν αναφέρονται υποκείμενα νοσήματα. Αναμένονται και οι ιστολογικές εξετάσεις που συνήθως αργούν.

Μένουν αναπάντητα δύο σοβαρά ερωτήματα:  το γιατί οι εφημερεύοντες “έδιωξαν” με απλή σύσταση για depon την πρώτη φορά ένα βρέφος σε ανοσοκαταστολή και το γιατί επανέλαβαν το ίδιο την δεύτερη φορά γράφοντας μάλιστα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, αντί να φροντίσουν να τα χορηγήσουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Το μεγαλύτερο αδελφάκι του είχε κι εκείνο γρίπη, αλλά την ξεπέρασε. Το βρέφος όμως, όχι.

 

Η οικογένεια αναφέρει ότι πρωτοπήγαν το βρέφος στο νοσοκομείο την Πρωτοχρονιά, επειδή είχε υψηλό πυρετό. Τους συνέστησαν να πάρουν απλώς depon επειδή το αγοράκι είχε γρίπη όπως έδειξε το τεστ, όμως περιστατικά με επίμονο υψηλό πυρετό στα βρέφη, ειδικά σε ευπαθή, συνήθως συνεπάγονται πολύ πιο στενή παρακολούθηση και ισχυρότερη αγωγή από απλή χορήγηση αντιπυρετικών κατ΄οίκον.

Την επομένη, στις 2 Ιανουαρίου, οι γονείς το ξαναπήγαν στις 9 το βράδυ στο νοσοκομείο καθώς ο πυρετός δεν έπεφτε. Εκεί, όπως λένε οι συγγενείς, του χορηγήθηκαν και πάλι μόνον αντιπυρετικά. Αυτή τη φορά όπως λέει ο παππούς, τους έγραψαν και φάρμακα, τα οποία όμως οι γονείς δεν βρήκαν σε κανένα φαρμακείο εφημερεύον. Εξάλλου το παιδί σε μιάμιση ώρα ήταν πλέον σε τόσο κακή κατάσταση, που ακόμα κι αν είχαν βρει τα φάρμακα, είναι αμφίβολο αν πλέον θα άλλαζε κάτι. Η πάγια τακτική σε βρέφη με ανοσοκαταστολή είναι η νοσηλεία να γίνεται εξαρχής εντός παιδιατρικού νοσοκομείου.

Περίπου μία ώρα μετά την δεύτερη επίσκεψη στο νοσοκομείο, οι γονείς στο σπίτι πλέον, είδαν το παιδί τους ωχρό και παγωμένο. Το ξαναπήγαν ασθμαίνοντας στο νοσοκομείο στις 10:45 . Εκεί μέσα σε 4 ώρες, το αγοράκι κατέληξε.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες. Η διοίκηση του νοσοκομείου σε ενημερωτική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Αναφορικά με τον θάνατο βρέφους 15 μηνών και με τα μέχρι τώρα στοιχεία, στις 01/01/24 και ώρα 10:15π.μ προσκομίστηκε από οικείους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Παιδιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας άρρεν 15 μηνών με εμπύρετο συνδρομή. Διαπιστώθηκε ίωση, από διενέργεια ειδικού τεστ γρίπη τύπου Α, δόθηκε αγωγή για την ίωση και συστάσεις λόγω ανοσοκαταστολής εξαιτίας χρόνιων νοσημάτων του, να επιστρέψει στην οικία του και να επανέλθει αν παρουσιάσει επιδείνωση των συμπτωμάτων.

»Την επόμενη ημέρα 2/2/24 προσκομίστηκε στα ΤΕΠ ώρα 21:20μ.μ λόγω επιμονής του εμπύρετου χωρίς να κριθεί αναγκαία η εισαγωγή του στο Παιδιατρικό Τμήμα. Εισήχθη στο Τμήμα μια ώρα αργότερα όταν προσκομίστηκε με ραγδαία επιδείνωση της κλινικής εικόνας. Παρά την προσπάθεια όλων των παιδίατρων που κλήθηκαν και αναισθησιολόγου καθώς και επικοινωνία με Μ.Ε.Θ παίδων δεν κατέστη δυνατή η προγραμματισμένη μεταφορά του βρέφους στην ΜΕΘ παίδων σε εφημερεύον Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης του. Έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τον Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι