ΕΕ: Δεν μπαίνει στα “μαύρα κατάστιχα” η Σαουδική Αραβία

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ απορρίπτουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προστεθεί η Σαουδική Αραβία στη μαύρη λίστα των χωρών που επιδεικνύουν χαλαρότητα όσον αφορά τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και το ξέπλυμα χρήματος.

Το Συμβούλιο της ΕΕ αναφέρει σε δήλωσή του πως η ομόφωνη απόφαση ελήφθη επειδή ο κατάλογος που πρότεινε η Κομισιόν, ο οποίος περιλάμβανε επίσης τέσσερα εδάφη των ΗΠΑ, «δεν καταρτίσθηκε με διαφανή διαδικασία που να δίνει κίνητρο στις χώρες, στις οποίες αφορά, να αναλάβουν αποφασιστική δράση και να σέβεται το δικαίωμά τους να ακουστούν».

Στο μεταξύ, στη Γενεύη, στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τουλάχιστον 36 χώρες, μεταξύ των οποίων και οι 28 χώρες της ΕΕ, υπέγραψαν σήμερα δήλωση στην οποία επικρίνονται οι επιδόσεις της Σαουδικής Αραβίας στα ανθρώπινα δικαιώματα, έγινε γνωστό από διπλωμάτες.

Η δήλωση θα είναι η πρώτη μομφή προς το βασίλειο από το 2006 που ιδρύθηκε το φόρουμ αυτό του ΟΗΕ. Το κείμενο, το οποίο θα αναγνωσθεί δημόσια από τον Χάραλντ Άσπελουντ, τον πρεσβευτή της Ισλανδίας στης συνομιλίες της Γενεύης, καλεί τις σαουδαραβικές αρχές να απελευθερώσουν κρατούμενους ακτιβιστές και να συνεργασθούν με την έρευνα που διεξάγεται από τον ΟΗΕ για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Αποτελεί επιτυχία για την Ευρώπη το γεγονός ότι ήταν ενωμένη σ’ αυτό», δήλωσε στο Ρόιτερ απεσταλμένος χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι