ΕΕ: Κυρώσεις για άλλους 19 πολιτικούς στη Βενεζουέλα

ΕΕ: Κυρώσεις για άλλους 19 πολιτικούς στη Βενεζουέλα

Σε κυρώσεις εις βάρος 19 πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, «για τον ρόλο τους σε ενέργειες και αποφάσεις που πλήττουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη Βενεζουέλα», όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση. Αυτοί προστέθηκαν σε μια λίστα με άλλους 36 λειτουργούς ή πολιτικούς.

Την απόφαση επικύρωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Συνολικά, 55 αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μαδούρο έχουν μπει σε καθεστώς κυρώσεων από την ΕΕ (απαγόρευση ταξιδίων στην Ευρώπη και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους).

«Αυτά τα στοχευμένα μέτρα προτιμήθηκαν από άλλα, ώστε να μην υπάρχουν αρνητικές ανθρωπιστικές συνέπειες που να πλήττουν τον λαό της χώρας και μπορούν να ακυρωθούν», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. «Τα πρόσωπα που προστέθηκαν στον κατάλογο είναι υπεύθυνα κυρίως για ενέργειες εις βάρος των εκλογικών δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης και της λειτουργίας της Βουλής της χώρας, καθώς και για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και περιορισμούς θεμελιωδών ελευθεριών».

Στους 19 περιλαμβάνονται και δύο βουλευτές της νέας εθνοσυνέλευσης που κατά τη γνώμη της ΕΕ «δεν εξελέγησαν δημοκρατικά», ο Χοσέ Μπερναμπέ Γκουτιέρες Πάρα, επικεφαλής του κόμματος «Accion Democratica», και ο Χοσέ Ντιονίσιο Μπρίτο Ροντρίγκες, επικεφαλής του κόμματος «Primero Justicia». Η ΕΕ επέβαλε επίσης κυρώσεις στον Όμαρ Χοσέ Πριέτο, κυβερνήτη της πολιτείας Σούλια, στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Ρεμίτζο Σεμπάγιος Ιτσάσο και σε τρεις αξιωματούχους του Εκλογικού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων η πρόεδρός του Μάιρα Αλφόνσο Ισαγκίρε.

Η ΕΕ είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο πως είναι έτοιμη να υιοθετήσει επιπλέον στοχευμένα περιοριστικά μέτρα, με δεδομένη την «επιδείνωση της κατάστασης στη Βενεζουέλα μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2020».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι