Εφαρμοσμένοι Ελληνο-Γαλλικοί Διάλογοι 3η συνάντηση “Στη διασταύρωση των νέων εντάσεων” – Αλεξανδρούπολη, 22-24 Σεπτεμβρίου 2024

Εφαρμοσμένοι Ελληνο-Γαλλικοί Διάλογοι  3η συνάντηση “Στη διασταύρωση των νέων εντάσεων” – Αλεξανδρούπολη, 22-24 Σεπτεμβρίου 2024

Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες της η 3η Συνάντηση των «Εφαρμοσμένων Ελληνο-Γαλλικών Διαλόγων» που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 22-24 Σεπτεμβρίου 2024 στον συνεδριακό χώρο του Astir Egnatia Hotel.

Η τρίτη αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και είχε τον τίτλο
“Στη διασταύρωση των νέων εντάσεων”.

Την ολοήμερη συζήτηση η οποία έγινε στα γαλλικά και στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση, πλαισίωσαν με τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις τους διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της διπλωματίας και της επιστήμης.
Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν οι κ.κ.:

Laurence Auer, Πρέσβυς της Γαλλίας στην Ελλάδα

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

 

Οι επιστημονικοί υπεύθυνοι του συνεδρίου κύριοι
Michel Foucher Γεωγράφος και διπλωμάτης, πρώην πρέσβης και
Γιώργος Πρεβελάκης Ομότιμος Καθηγητής γεωγραφίας και γεωπολιτικής, στο πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris 1), πρώην πρέσβης.

Xαιρετισμούς απηύθυναν οι κυρία Αγγελική Γιαννακίδου, Ιδρύτρια και πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης
και ο κ. Παναγής Καλαντζής, Υπεύθυνος ανάπτυξης της «In session Events»

Ιδιαίτερου χαρακτήρα ήταν η συμμετοχή της κυρίας
Dominique Hervieu, Διευθύντριας Πολιτισμού
Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 η οποία μίλησε με θέμα “Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού: Ένας σύνδεσμος μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας”

Στον πρώτο κύκλο ομιλιών με θέμα «Γεωπολιτική και Διεθνές Δίκαιο» συμμετείχαν οι κ.κ. :
Αντιναύαρχος Pascal Ausseur, Γενικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών
Νίκη Αλούπη, Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris Panthéon Assas
Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στον δεύτερο κύκλο ομιλιών με θέμα «Ενεργειακοί και γεωστρατηγικοί διάδρομοι: Ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης» συμμετείχαν οι κ.κ.:
Gilles Lepesant, Διευθυντής Ερευνών στο CNRS – Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών
Άγγελος Συρίγος, βουλευτής, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Λουκάς Γουργιώτης, Σύμβουλος και Αναλυτής Πολιτικών του Ο.Ο.Σ.Α .

Στον τρίτο κύκλο με θέμα «Η νέα γεωπολιτική των θρησκειών» συμμετείχαν οι κ.κ.:
Joseph Maila, Καθηγητής γεωπολιτικής στο ESSEC, πρώην Διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης και Πρόβλεψης του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, πρώην Διευθυντής του Θρησκευτικού Τομέα του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών και
Αλέξης Χρυσοστάλης, UMR 8167 (Ανατολή και Μεσόγειος) / Καθολικό Ινστιτούτο Παρισιού και France Culture (Radio France)

Η επόμενη, τελευταία, θεματική είχε θέμα «Η Μεγάλη Ρήξη: Η Δύση και ο «Παγκόσμιος Νότος»
Συμμετείχαν οι κ.κ.:
Νικηφόρος Διαμαντούρος, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Mario Pezzini, Ειδικός Σύμβουλος της UNESCO, πρώην Διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ
Jean-Luc Racine, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο CNRS, Κέντρο Νοτιοασιατικών και Ιμαλαϊκών Μελετών (CESAH) της École des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανασκόπηση του γαλλο-ελληνικού́ σεμιναρίου της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στις 5-6 Οκτωβρίου 1999 με ομιλητή τον πρέσβη επί τιμή κ. Κωστή Αιλιανό, ενώ τα τελικά συμπεράσματα της ημερίδας παρουσίασαν οι κύριοι Michel Foucher και ο Γιώργος Πρεβελάκης.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γ. Ζαμπούκης

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γ. Ζαμπούκης

 

Την επόμενη ημέρα του συνεδρίου οι εκλεκτοί Έλληνες και Γάλλοι καλεσμένοι πραγματοποίησαν μια μοναδική περιηγητική εκδρομή μαζί με ξενάγηση στο Διδυμότειχο, στο Σουφλί, στη Ρούσσα και στο Μεγάλο Δέρειο από την δ.ντρια του Εθνολογικού Μουσείου κ. Αγγέλα Γιαννακίδου. Η μοναδική αυτή ημέρα έκλεισε με την επίσκεψη των συνέδρων στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Το συνέδριο αυτό ήταν αφιερωμένο στη μνήμη
του Daniel Schlosser

Γιώργος Πρεβελάκης, Μ. Foucher, επιστημονικοί υπεύθυνοι του Συνεδρίου

 

Οι Εφαρμοσμένοι Ελληνο-Γαλλικοί Διάλογοι αποτελούν πρωτοβουλία των Καθηγητών και πρώην Πρέσβεων κ.κ. Michel Foucher και Γιώργου Πρεβελάκη για την καλλιέργεια του διαλόγου ανάμεσα σε ερευνητές, διπλωμάτες και πολιτικούς από την Ελλάδα και την Γαλλία. Κινητοποιώντας και συνδέοντας τα επιστημονικά, πολιτικά και διπλωματικά δίκτυα με τα οποία οι επιστήμονες αυτοί συνεργάζονται επί δεκαετίες, οι «Εφαρμοσμένοι Ελληνογαλλικοί Διάλογοι» αναζητούν τομείς συνεργασίας και συμπληρωματικότητας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Γαλλία, σε έναν ευρύτατο χώρο κρατικών και μη κρατικών δραστηριοτήτων. Σε σύγκριση με άλλες ανάλογες επιστημονικές πρωτοβουλίες, η ιδιαιτερότητα της πρωτοβουλίας αυτής συνίσταται στην σύνδεση της θεωρίας με την πράξη.
Οι συναντήσεις διοργανώνονται εναλλάξ στην Ελλάδα και στην Γαλλία, σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και think-tanks.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς στις 28 Απριλίου 2023, σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum.

Η δεύτερη συνάντηση, με τίτλο “Θάλασσα, από το Αρχιπέλαγος στους Ωκεανούς”, διοργανώθηκε στο Παρίσι, στις 15 Φεβρουαρίου 2024 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο των Ωκεανών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Υποστηρίχτηκε από το Delphi Economic Forum και το Centre Culturel Hellénique.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx