Εφιαλτικοί αριθμοί: 3.465 κρούσματα, 630 οι διασωληνωμένοι, στο ραλαντί τα εμβόλια

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Αρνητικό ρεκόρ σε νέα κρούσματα αλλά και διασωληνωμένους ασθενείς ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.465, εκ των οποίων τα 1.701 στην Αττική.

Εν τω μεταξύ η Ελλάδα πιέζεται να “ανοίξει” το εμπόριο με τους εμβολιασμούς σε ρυθμούς χελώνας, καθώς εμβόλια δεν υπάρχουν. Η Κύπρος πάντως αποφάσισε  να παραγγείλει 50.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του σκευάσματος από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Αυτή» είπε εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Υγείας, «είναι η πρώτη δόση και η σημασία του αριθμού είναι σχετική πάντοτε με τον χρόνο έγκρισης του εμβολίου από την ΕΕ. Δεν θα παραμείνουμε μόνο σε αυτή την ποσότητα αν η έγκριση δοθεί σύντομα. Εάν η έγκριση δοθεί στο τέλος του χρόνου, όταν θα έχει, ήδη, εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας, πιθανόν να μη χρειαστούμε μεγάλες ποσότητες από το Sputik. Ανάλογα με τις ανάγκες θα εξαρτηθούν οι ποσότητες που θα παραγγείλουμε».

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.252 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630 και τα αθηναϊκά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν συνθήκες πολέμου, καθώς χθες εισήχθησαν άλλοι 406 ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα κορονοϊού. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων από την οποία ζητείτο χθες σχεδόν το αδύνατο, δηλαδή να προτείνει μέτρα για άνοιγμα χωρίς να αυξηθούν τα κρούσματα, ανέβαλε σκόπιμα τη συνεδρίασή της για την Παρασκευή, ώστε να υπάρχει πληρέστερη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης, κι ας ασκούνται αφόρητες πιέσεις για οικονομικούς λόγους να βρεθεί ο μαγικός τρόπος να ανοίξει η αγορά.

Τα ανακοινωθέντα σήμερα κρούσματα ήταν αποτέλεσμα  63.654 τεστ, εκ των οποίων 24.721 ήταν μοριακά και 38.933 rapid tests. Ήταν περισσότερα μεν από τα 50.000 ημερήσια τεστ της περασμένης εβδομάδας, αλλά τα κρούσματα είναι στην πραγματικότητα δεν είναι μόνον 3.465, δεδομένου ότι τα rapid test δίνουν μεγαλύτερο αριθμό ψευδώς αρνητικών  αποτελεσμάτων σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου.

Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη

Ανατολική Αττική: 197 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 208 κρούσματα
Δυτική Αττική: 76 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 273 κρούσματα
Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 456 κρούσματα
Αργοσαρωνικός και Κύθηρα: 26 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 147 κρούσματα
Πειραιάς: 318 κρούσματα
Θεσσαλονίκη:  394 κρούσματα

Προβληματική η κατάσταση στην Αττική, αλλά και στην Αχαΐα με 130 κρούσματα, στην Λάρισα με 114, όπως και σε μικρές κοινότητες όπως της Μυκόνου που έχει αιφνης 10,  η Λέσβος με 22, η Κως με 7, η Κάλυμνος 12, η Νάξος 6 και η Σάμος με 9.

Κατά περιφερειακή ενότητα

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι