Έφτασε στην Ελλάδα η βραζιλιάνικη μετάλλαξη – Το πρώτο κρούσμα

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 10 Ιουνίου ανάμεσα στα επίσημα κρούσματα Covid-19 που καταγράφηκαν, βρέθηκε και το πρώτο με τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη του ιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλλον πρόκειται για έναν ενήλικο άνδρα στην Αττική και συγκεκριμένα στην Αθήνα.

Με βάση τα όσα είναι γνωστά στην ιατρική κοινότητα για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη,  μπορεί να είναι έως και δύο φορές πιο μεταδοτική από το κανονικό στέλεχος. Σαν να μην έφτανε αυτό, φαίνεται πως έχει και ιδιαίτερη αντίσταση στη φυσική ανοσία, την ανοσία δηλαδή που δεν προέρχεται από το εμβόλιο, αλλά από προγενέστερη νόσο,  καθώς έχουν νοσήσει ξανά άνθρωποι που είχαν κολλήσει και στο παρελθόν.

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την επιτήρηση του ιού και των σχετικών μεταλλάξεων, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.567 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 15 Απριλίου έως 27 Μαΐου 2021.»

»Από τον έλεγχο των 1.567 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 1.121 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 345 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 1.121 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.112 αφορούν στο Β.1.1.7 (Variant VOC 202012/01), 5 αφορούν στο B.1.351/501Y.V2 (Variant VOC 202012/02), 3 αφορούν στο B.1.617.2 (VOC-21APR-02) και 1 αφορά στο P.1.2 (VOC-21JAN-02).» 

Το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού που θεωρείται από τα πλέον μολυσματικά, λόγω του ότι δύναται να επιτεθεί και σε ανθρώπους που νόσησαν με άλλη μετάλλαξη στο παρελθόν, προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Αυτό γιατί έχουν ήδη καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα σε πάνω από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ενώ υπάρχει η ανησυχία για το ποσοστό προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι