Έφυγε από τη ζωή η Κατερίνα Χέλμη

Έφυγε από τη ζωή η Κατερίνα Χέλμη,

Λίγο πριν από την Ανάσταση χθες το βράδυ άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 84 ετών, η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη. Προ τετραετίας είχε μείνει χήρα, καθώς είχε πεθάνει τότε ο σύζυγός της ιστορικός και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος. Το ζευγάρι γνωρίζονταν από τα παιδικά τους χρόνια, αλλά παντρεύτηκαν όταν ήταν 60 ετών, μετά το διαζύγιο του καθηγητή. Για εκείνην ήταν ο πρώτος γάμος.

Η Κατερίνα Χέλμη γεννήθηκε στην Αθήνα και καταγόταν από την Κεφαλονιά. Ο πατέρας της ήταν ράφτης και είχε “επώνυμους” πελάτες. Σε μία από τις οικογενειακές εξόδους της οικογένειάς της, είδε στο θέατρο την “Αγία Ιωάννα” του Μπέρναρ Σο στο θέατρο Κοτοπούλη και αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο της υποκριτικής. Μαθήτρια Γυμνασίου ακόμη, έδωσε εξετάσεις στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ήταν η πρώτη της επιλογή, αλλά ο Βασίλης Διαμαντόπουλος την έπεισε να γνωρίσει τον Κάρολο Κουν και να φοιτήσει στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Τελικά, αποφοίτησε από τη Σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο το 1957 με την κωμωδία του Σόμερσετ Μομ «Η λαίδη Μπέτσι εξοφλεί» (Lady Frederick), παίζοντας δίπλα στον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τον Τίτο Βανδή, τον Νίκο Ξανθόπουλο και τον Χρήστο Τσαγανέα. Το 1962 συμμετείχε στην ιστορική παράσταση του θεατρικού έργου του Αλέκου Γαλανού «Κόκκινα Φανάρια», που ανέβηκε στο θέατρο «Πορεία» σε σκηνοθεσία Αλέξη Δαμιανού και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου.

Στο έργο εκείνο ερμήνευε τον ρόλο της Μαρίνας που ερωτεύεται παράφορα έναν σωματέμπορο. Τον ίδιο ρόλο ερμήνευσε και στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου από τον Βασίλη Γεωργιάδη, που ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, το 1964. Έπαιξε επίσης στις ταινίες “Μπάρμπα-Γιάννης ο Κανατάς”,  “Όπου φτώχεια και φιλότιμο”, στο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μάρου “Ροκ εν Ρολ”, στο “Έγκλημα στο Κολωνάκι”, στον “Ίλιγγο”, στο “Χωρίς ταυτότητα”, στον “Άγγελος”, στο “El Greco” κ.α.

Είχε δραστηριοποιηθεί στο ΠΑΣΟΚ, ως μέλος της Επιτροπής Συνδικαλιστικού Επιστημόνων-Καλλιτεχνών. Στις δημοτικές εκλογές του 1994, είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό του Θεόδωρου Πάγκαλου. Ο σύζυγός της απεναντίας ήταν στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και διευθυντής του Ιδρύματος Καραμανλή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx