Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ,

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, σε ηλικία 68 ετών. Ο Δήμος είχε γνωστοποιήσει ότι ο δήμαρχος αντιμετώπιζε «κάποιο πρόβλημα υγείας, που προέκυψε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου ταξιδιού» και νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Πολιτικός, πανεπιστημιακός και γιατρός, ο Μωυσής Ελισάφ είχε γεννηθεί το 1954 στα Ιωάννινα. Οι γονείς του ήταν επιζώντες της γερμανικής κατοχής, που είχαν κατορθώσει να ξεφύγουν από τη συγκέντρωση των ναζί που έστειλαν τους περισσότερους Εβραίους των Ιωαννίνων στο Αουσβιτς.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην Παθολογία. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή το 1979 και εργάστηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Λιπιδίων και Αθηροσκλήρωσης, του Ιατρικού Κέντρου Sheba, στην Ιατρική Σχολή Sackler του Τελ-Αβίβ. Διετέλεσε καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ. Ήταν επίσης υπεύθυνος των Εξωτερικών Ιατρείων Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων και Παχυσαρκίας.

Υπήρξε ενεργό μέλος 27 Επιστημονικών Εταιρειών, ενώ διετέλεσε κατ’ επανάληψη πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης. Επίσης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Μελέτης, Ερευνας και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Εξελέγη δήμαρχος Ιωαννίνων στις δημοτικές εκλογές του 2019. Αυτή ήταν η πρώτη εκλογή δημάρχου εβραϊκής καταγωγής στην Ελλάδα. Διετέλεσε επί πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο. Επί δύο δεκαετίες ήταν πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων. H κηδεία του θα τελεστεί το μεσημέρι της Κυριακής στη Συναγωγή Ιωαννίνων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι