Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, slpress

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 85 ετών ο πρώην υπουργός Ιωάννης Παλαιοκρασσάς. Ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, γεννήθηκε στην Αθήνα, φοίτησε στη Βαρβάκειο Σχολή και συνέχισε τις σπουδές του στο London School of Economiscs.

Διετέλεσε βουλευτής και υπουργός της ΝΔ, Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόεδρος της ΔΕΗ. Το πρώτο του πολιτικό πόστο το ανέλαβε το 1977,  ως Αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού, ενώ εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1981. Μια επιτυχία που επανέλαβε και στις εκλογικές αναμετρήσεις του 1985, του 1989 και του 2004.

Κορυφαία στιγμή στην πολιτική του σταδιοδρομία ήταν η ανάληψη του Υπουργείου Οικονομικών (1990-1992) στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τον Ιούλιο του 1992 έγινε στόχος της 17Ν, καθώς δέχθηκε επίθεση με ρουκέτα, ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του με τη σύζυγό του και την έφηβη ανιψιά του. Σε εκείνη την επίθεση έχασε τη ζωή του ο Θάνος Αξαρλιάν, ο οποίος περνούσε τυχαία από το σημείο, ενώ ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς υπέστη εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια.

Επρόκειτο πάντως για τη δεύτερη φορά, που ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς είχε επιζήσει  από θαύμα, μετά από δολοφονική επίθεση. Η πρώτη είχε γίνει το 1984 στο Διδυμότειχο, στο ξενοδοχείο Πλωτίνι όπου η Νέα Δημοκρατία είχε συγκέντρωση. Ολόκληρο το ξενοδοχείο είχε παγιδευτεί με τέσσερις ωρολογιακές βόμβες, τρεις από τις οποίες εξερράγησαν αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσης, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο κτίριο.

Ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς είχε τιμηθεί με τα παράσημα του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας και του Μεγαλόσταυρου Λεοπόλδου του Β’ του Βελγίου. Ήταν παντρεμένος με την Ναταλία Παλαιοκρασσά και είχε τρία παιδιά και επτά εγγόνια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι