Έγινε και στην Ελλάδα για πρώτη φορά ταυτόχρονη μεταμόσχευση καρδιάς και πνεύμονα

33 χρόνος πέθανε στο "Παπανικολάου" - Η οικογένειά του προχώρησε σε δωρεά οργάνων

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Η λήπτρια είναι 52 ετών και μητέρα ενός μικρού παιδιού, η οποία έλαβε το δώρο ζωής από μια 49χρονη δότρια, από το νοσοκομείο Σωτηρία. Ολοι ελπίζουν να πάνε όλα καλά για την λήπτρια. Διεθνώς η ταυτόχρονη μεταμόσχευση είναι σπάνια, γιατί διπλασιάζεται το ρίσκο. Όταν όμως ο ασθενής είναι σε οριακή κατάσταση από καρδιακή και πνευμονική ανεπάρκεια, τότε η μόνη λύση είναι αυτή η δύσκολη επέμβαση. Ταυτόχρονη μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων γίνεται περίπου σε 100 ασθενείς το χρόνο παγκοσμίως.

Από το 1981 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 4.000 ταυτόχρονες μεταμοσχεύσεις διεθνώς και η επιβίωση των ασθενών έχει αυξηθεί θεαματικά, καθώς στις αρχές ο λήπτης κέρδιζε περίπου 2 χρόνια ζωής, κάτι που πάντως δεν ήταν αμελητέο, καθώς η επέμβαση γινόταν σε σχεδόν ετοιμοθάνατους ασθενείς. Η μεταμόσχευση έγινε με συνεργασία του “Σωτηρία” με το Ωνάσειο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx