Eγκαινιάσθηκε το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο γήπεδο της ΑΕΚ

Eγκαινιάσθηκε το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο γήπεδο της ΑΕΚ

Σε κλίμα συγκίνησης, νοσταλγίας και υπερηφάνειας εγκαινιάσθηκε σήμερα το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια

Στα εγκαίνια του μουσείου στο γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια παρόντες ήταν ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ ΑΕΚ, ο άνθρωπος που οραματίστηκε και πραγματοποίησε το εγχείρημα, Δημήτρης Μελισσανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. κ. Γαβριήλ κ.ά.

Στην ομιλία του ο κ. Μελισσανίδης είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Στις δύσκολες εποχές που ζούμε με δύο ανοιχτούς πολέμους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, είναι μεγάλη παρηγοριά να εγκαινιάζουμε το μουσείο προσφυγικού ελληνισμού, ένα μουσείο που περιέχει ανεκτίμητα κειμήλια από την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Με τη βοήθεια του Θεού αξιωθήκαμε σήμερα να παρουσιάσουμε δύο σημαντικά επιτεύγματα, το γήπεδο κόσμημα της ΑΕΚ, OPAP Arena, που δίκαια λογαριάζεται ως το καλύτερο στη χώρα, αλλά και το Μουσείο προσφυγικού ελληνισμού με τον τίτλο ‘Η Κιβωτός της Ρωμιοσύνης’, έτσι όπως τα βάφτισαν οι δύο νονοί του, ο μέγας Μίκης Θεοδωράκης και η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ».

Όπως είπε, σε λίγο θα γεννηθεί και το τρίτο παιδί, το μουσείο της ΑΕΚ, για την κληρονομιά ενός ιστορικού σωματείου, αλλά και των εκατομμυρίων φίλων της ομάδας. «Αυτό που βλέπετε εδώ είναι ένα αντίδωρο της μεγαλοσύνης των εκατοντάδων χιλιάδων Μικρασιατών και Ποντίων που ζουν απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα. Είναι καταθέσεις ζωής και ονείρων, είναι τα άνθη ευλαβείας, όλου αυτού του κόσμου που έφυγε από τις ανυπότακτες και αδάμαστες πατρίδες και δημιούργησε το έπος της νέας Ελλάδας. Δεκάδες ανώνυμοι άνθρωποι έρχονται κάθε μέρα και αφήνουν ένα κομμάτι που είναι το φυλαχτό τους.  Έχουν καταθέσει κειμήλια και μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας. Θα έλεγα ότι στο μουσείο αυτό βρίσκεται και ένας τιτάνας του ελληνικού τραγουδιού, ο Στέλιος Καζαντζίδης, θα το βλέπει από εκεί ψηλά και η ψυχή του θα αγαλλιάζει», είπε ο κ. Μελισσανίδης.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος υπογράμμισε: «Η πρωτοβουλία αυτή είναι άξια θαυμασμού γιατί έρχεται να κατατεθεί στη ζωντανή μνήμη όλων μας. Τα ιστορικά χρόνια σήμερα αναβιώνουν εδώ μέσα στο γήπεδο της ΑΕΚ. Με αισθήματα συγκίνησης θαυμασμού και χαράς, καταγράφουμε μια σημαντική μέρα ιστορικής μνήμης. Το μουσείο θα πρέπει να είναι επισκέψιμο σε όλα τα σχολεία, για να το δουν όλα τα παιδιά. Αυτό το μουσείο δεν ανήκει στην ΑΕΚ, ανήκει σε όλο τον Ελληνισμό. Σε όλους τους Έλληνες. Και κρατά στη μνήμη όλων, αυτά που δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχαστούν».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. κ. Γαβριήλ: «Δεν είναι απλά ένα γήπεδο, είναι ένας χώρος πολιτισμού, ένας χώρος μνήμης ένας χώρος ιστορίας. Πλησιάζουν οι ώρες εκείνες που θα γιορτάσουμε τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΑΕΚ. Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως θα παραμένει πάντοτε, όχι απλά μία ομάδα, αλλά μία ιδέα η οποία θα έχει τη δύναμη να μεταλαμπαδεύει αυτές τις αξίες που κουβαλάει μέσα της και που κουβαλάει διαχρονικά ο προσφυγικός ελληνισμός».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι