Εγκύκλιος για τις απουσίες σε καταλήψεις και για την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση

Με self test οι εξετάσεις στα σχολεία

Το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο υπενθυμίζει ότι όταν υπάρχει κατάληψη η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική και ότι μετράνε οι απουσίες για κάθε ώρα

Με αφορμή τις καταλήψεις σε διάφορα σχολεία για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και για όλες τις απρόβλεπτες περιπτώσεις, που ένα σχολείο ή ένα τμήμα δεν κάνει μάθημα, το υπουργείο Παιδείας έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι εφόσον δεν γίνουν μαθήματα σε ένα τμήμα ή και σε περισσότερα ή και σε ολόκληρο το σχολείο λόγω απρόβλεπτων γεγονότων ή λόγω παρεμπόδισης από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο της πρόσβασης των μαθητών ή εκπαιδευτικών στους χώρους της σχολικής μονάδας, τότε είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση. Οι απουσίες “θα μετράνε” κανονικά.

Η εγκύκλιος τονίζει ότι «οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.»

Όσον αφορά στις απουσίες των παιδιών «για κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ισχύει το άρθρο 3 της σχετικής Κ.Υ.Α. Η απουσία από κάθε διδακτική ώρα στην σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό σε Ηλεκτρονικό Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης, προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών που θα πραγματοποιήσει ο μαθητής κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής του».

Σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών, η αναπλήρωσή τους εξασφαλίζεται με «αξιοποίηση των σχολικών εορτών με την παράλληλη πραγματοποίηση των εορτών και των μαθημάτων, ή με τον περιορισμό των εργάσιμων ημερών από τις πολυήμερες εκδρομές ή με περικοπή περιπάτων και εκδρομών».

Η εγκύκλιος καταλήγει ότι «με την παύση της λειτουργίας του σχολείου και μέχρι να εξομαλυνθεί η λειτουργία του, ο διευθυντής συγκαλεί ανά εβδομάδα, τουλάχιστον, το Σχολικό Συμβούλιο, με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μόλις εξομαλυνθεί η λειτουργία του σχολείου, ο διευθυντής συγκαλεί αμέσως το Σχολικό Συμβούλιο, το οποίο εισηγείται στον Σύλλογο Διδασκόντων τον τρόπο αναπλήρωσης των απολεσθεισών ωρών και ολοκλήρωσης της διδακτέας ύλης και ο Σύλλογος αποφασίζει σχετικά».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι