Εγκρίθηκε η έρευνα για τον Μπάιντεν – Για “ψέματα” των Ρεπουμπλικανών μιλάει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Εγκρίθηκε η έρευνα για τον Μπάιντεν – Για “ψέματα” των Ρεπουμπλικανών μιλάει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι αντιπολιτευόμενοι Ρεπουμπλικάνοι, ενέκρινε χθες Τετάρτη και τυπικά την έναρξη έρευνας ενόψει της παραπομπής σε δίκη στη Γερουσία και της ενδεχόμενης παύσης από το αξίωμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η έρευνα αφορά τις αμφιλεγόμενες δοσοληψίες του γιου του προέδρου των ΗΠΑ στο εξωτερικό, παρότι οι Δημοκρατικοί χαρακτηρίζουν εντελώς ανυπόστατες τις κατηγορίες στελεχών της αμερικανικής δεξιάς.

Η έναρξη έρευνας εγκρίθηκε σε ψηφοφορία της ολομέλειας στην οποία τηρήθηκαν οι κομματικές γραμμές (221 ψήφοι υπέρ, 212 κατά).

Η διαδικασία δεν έχει πρακτικά καμιά πιθανότητα επιτυχούς έκβασης για τους Ρεπουμπλικάνους, αφού η Γερουσία ελέγχεται —οριακά— από τους Δημοκρατικούς, όμως ενδέχεται να προκαλέσει πονοκέφαλο στους Δημοκρατικούς ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2024, στις οποίες ο Τζο Μπάιντεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Η έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων αφορά το εάν ο αρχηγός του κράτους επωφελήθηκε παράνομα από τις επιχειρηματικές δοσοληψίες του 53χρονου γιου του Χάντερ Μπάιντεν στο εξωτερικό.

Οι Ρεπουμπλικάνοι «επιλέγουν να χάσουν τον χρόνο τους μ’ ένα πολιτικό ακροβατικό» που δεν έχει απολύτως «καμία βάση», σχολίασε από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν.

«Αντί να δουλέψουν για να κάνουν καλύτερη τη ζωή των Αμερικανών», οι Ρεπουμπλικάνοι επικεντρώνονται στο «να μου επιτεθούν με ψέματα», τόνισε ο Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους, 81 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ προβλέπει πως ο πρόεδρος μπορεί να παυθεί από το Κογκρέσο αν έχει διαπράξει «προδοσία», αν ενέχεται σε «διαφθορά» ή αν έχει διαπράξει «εγκλήματα ή σοβαρά αδικήματα».

Η διαδικασία έχει δυο στάδια. Αφού αποπερατωθεί η έρευνα, διεξάγεται ψηφοφορία για να εγκριθεί ή όχι —απαιτείται απλή πλειοψηφία— το κατηγορητήριο. Αν υπερψηφιστεί, η Γερουσία καλείται να δικάσει τον πρόεδρο.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Τζο Μπάιντεν θα αθωωθεί, καθώς οι Δημοκρατικοί καταλαμβάνουν 51 έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι 49 στην άνω Βουλή. Απαιτείται πλειοψηφία δυο τρίτων για να παυθεί, που είναι εντελώς απίθανο να εξασφαλιστεί.

Ουδέποτε παύθηκε πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία. Παραπέμφθηκαν σε δίκη τρεις: ο Άντριου Τζόνσον (1868), ο Μπιλ Κλίντον (1998) και ο Ντόναλντ Τραμπ (2019, 2021). Και οι τρεις τελικά αθωώθηκαν.

Ο Ρίτσαρντ Νίξον προτίμησε να παραιτηθεί το 1974, για να αποφύγει τη σίγουρη παύση του από το Κογκρέσο, εν μέσω του τεράστιου σάλου που είχε προκαλέσει το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι