Εικόνες από συγκεντρώσεις ρωσικών τεθωρακισμένων στα σύνορα με την Ουκρανία
24/12/2021Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από την αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies και δείχνουν να συνεχίζονται με ένταση οι συγκεντρώσεις ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Όπως μεταφέρει το Reuters, ήδη από τις 13 Δεκεμβρίου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα στην Κριμαία, σε απόσταση 177 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα. Στο σημείο εκείνο μέχρι τις 7 Οκτωβρίου οι δορυφορικές εικόνες έδειχναν τα μισά άρματα μάχης. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία προέβη πρόσφατα σε κάτι πολύ ασυνήθιστο, και ενώ είχαν προηγηθεί άκαρπες συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν, δημοσιοποίησε όσα είχε ζητήσει τόσο από τον Αμερικανό πρόεδρο, όσο και εν γένει από τους Δυτικούς.
Ουσιαστικά ήταν ένα είδος τελεσιγράφου, ότι η Δύση πρέπει να πάψει να απειλεί τη Ρωσία συγκεντρώνοντας στρατεύματα κοντά στα σύνορά της και βάζοντας το ΝΑΤΟ να καταπίνει μία – μία όλες τις όμορες χώρες, έθεσε δε ως κόκκινη γραμμή την μη προσχώρηση στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας. Θεωρητικά οι ΗΠΑ τέθηκαν υπέρ μιας συζήτησης επί του θέματος , αθώς βγήκε μια αόριστη αμερικανική ανακοίνωση περί διαλόγου, αλλά γενικά Βρετανία και άλλες χώρες αλλά και το ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι δεν απειλούν τη Ρωσία, παρά προστατεύουν τα μέλη τους και ότι κάθε κράτος είναι ελεύθερο να ανήκει σε όποια στρατιωτική συμμαχία επιλέξει.
Παράλληλα η Ρωσία όμως έθεσε και ζήτημα για τις ρωσόφωνες ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, που έχουν αυτονομηθεί και που «απειλούνται διαρκώς από τους Ουκρανούς που χρησιμοποιούν drones εναντίον Ρώσων κατοίκων». Ο Πούτιν είπε συγκεκριμένα ότι «πάσχετε από αντιρωσική υστερία, δεν έχουμε διάθεση για πόλεμο, αλλά δεν μπορούμε να μένουμε και άπραγοι σε όσα υφίστανται Ρώσοι πολίτες».
Δηλώσεις Μπορέλ και Στόλτενμπεργκ
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ ζήτησε ξανά από τη Μόσχα «αποκλιμάκωση και σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».
Ανακοίνωση που εκδόθηκε απόψε στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι «οποιαδήποτε νέα στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει σοβαρές συνέπειες και σημαντικό κόστος», ενώ προ ημερών και οι Αμερικανοί προειδοποίησαν την Μόσχα πως τυχόν κατάληψη ουκρανικών εδαφών θα συνεπαγόταν οικονομικές κυρώσεις τις οποίες η ρωσική ομοσπονδία δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα της Ουκρανίας με τους επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Ουάλας. Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι συζήτησε μαζί τους την ρωσο-ουκρανική κρίση και τις συνέπειές της για τις χώρες που είναι ήδη σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να εγγυηθούμε και να υπερασπισθούμε την ασφάλεια όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, παραμένοντας παράλληλα ανοικτοί στον διάλογο» με τη Ρωσία, έγραψε ο Στόλτενμπεργκ. Ομως η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.