Παραδομένο στις φλόγες το Μάουι της Χαβάης – Στους 36 ανέρχονται οι νεκροί

Σκηνές αποκάλυψης το Μάουι της Χαβάης - Μέχρι τη θάλασσα οι φλόγες,

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που καίνε στο Μάουι και το Μεγάλο Νησί της Χαβάης, ενώ χιλιάδες έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και τα ξενοδοχεία. Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι φωτιές μαίνονται ανεξέλεγκτες και δεκάδες είναι οι τραυματίες στα νοσοκομεία. Το νησιωτικό σύμπλεγμα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων.

Μεγάλο τμήμα της Λαχάινα στο βορειοδυτικό Μάουι, μίας κωμόπολης 9.000 κατοίκων που είναι εμπορικό και τουριστικό κέντρο του νησιού, έχει εκκενωθεί και οι κάτοικοι, όπως και οι τουρίστες μεταφέρθηκαν σε άλλα ασφαλέστερα σημεία και σε καταφύγια. Ο κυβερνήτης της Χαβάης

απηύθυνε έκκληση προς τους τουρίστες να φύγουν από το Μάουι και το Μεγάλο Νησί με τις πρώτες πτήσεις που θα βρουν, ώστε οι αρχές να καταφέρουν να βοηθήσουν τον τοπικό πληθυσμό. Όπως είπε ο Τζος Γκριν, τα καταφύγια δεν φθάνουν για να στεγάσουν τόσες χιλιάδες άστεγους και τα είδη πρώτης ανάγκης φθάνουν για λίγες ημέρες. «Θα περιμένουμε τους επισκέπτες και θα τους καλωσορίσουμε μετά το τέλος των πυρκαγιών» πρόσθεσε ο Γκριν και απηύθυνε έκκληση σε όσους κατοίκους έχουν χώρο στις ασφαλείς περιοχές να φιλοξενήσουν αυτούς που εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Μέχρι τη θάλασσα οι φλόγες

Σε πολλά σημεία οι φλόγες έφθασαν μέχρι τις ακτές και οι

άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν. Οι τοπικές αρχές εκκενώνουν με λεωφορεία τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής και μεταφέρουν τους τουρίστες κατευθείαν στο αεροδρόμιο. Κάπως καλύτερη, ή μάλλον λιγότερο δραματική είναι η εικόνα από το νοτιότερο νησί, Μεγάλο Νησί, της Χαβάης, όπου επίσης η φωτιά έχει απειλήσει κατοικημένες περιοχές.

Οι φωτιές μαίνονται ανεξέλεγκτες εξαιτίας των ισχυρών ανέμων από τον τυφώνα που πλησιάζει στην περιοχή. Όλες οι τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν μεταφερθεί στο Μάουι και στο Μεγάλο Νησί, ενώ στο πυροσβεστικό έργο συνδράμουν και τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται ότι θα φθάσουν αεροπορικές ενισχύσεις από τη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον πρώτο ανεπίσημο απολογισμό της κομητείας των περιοχών που καίγονται έχουν καταστραφεί περισσότερα από 270 σπίτια, καταστήματα και τουριστικές επιχειρήσεις. Κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν στο CNN πως η Λαχάινα έχει παραδοθεί στη μανία της φωτιάς, ενώ άλλα δύο μεγάλα μέτωπα κινούνται νοτιότερα και προς το κέντρο του νησιού. Τοπικοί αξιωματούχοι μιλούν για καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι