Η απάντηση Κασσελάκη για την εισαγγελική έρευνα για την εταιρεία του στο εξωτερικό

Η απάντηση Κασσελάκη για την εισαγγελική έρευνα για την εταιρεία του στο εξωτερικό

Η δημοσιοποίηση εγγράφων ένθεν και ένθεν σχετικά με την εταιρεία που διαθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης και από την οποία φέρεται να δάνεισε χρήματα στο κόμμα για να καλυφθούν οι πληρωμές εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης του κόμματος, προκάλεσε εισαγγελική έρευνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι «η έρευνα είναι ευπρόσδεκτη».

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο ζητεί να ερευνηθούν ενδεχόμενες παραβάσεις του νόμου περί πόθεν έσχες, που απαγορεύει σε αρχηγούς κομμάτων να διαθέτουν εταιρεία στο εξωτερικό. Την έρευνα ανέλαβε ο εισαγγελέας Δημήτριος Νομικός. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη σχολιάζουν «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Ευπρόσδεκτη η έρευνα»,

Αναφέρουν ότι δεν υπάρχει παραβίαση του “πόθεν έσχες” γιατί δεν υπόχρεος και ότι υπάρχει διχογνωμία για το αν οι μη Κοινοβουλευτικοί πρόεδροι έχουν τις ίδιες δεσμεύσεις. «Ωστόσο ήδη ο κ. Κασσελάκης έχει προβεί σε κινήσεις για τη μεταβίβαση των όποιων ποσοστών που  διαθέτει σε εταιρεία, ότι δεν έχει καμία εξωχωρια, ότι τα πάντα είναι φανερά και φορολογημένα με 50% και ότι «ακόμα δεν έχει κάνει δήλωση για το 2023 και ως εκ τούτου δεν παραβιάζει νομοθεσία».

Η δημοσιοποίηση των σχετικών εγγράφων έγινε στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης που έχει προκληθεί μετά την απόλυση του οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος ανέφερε ότι κακώς τον απέλυσαν άρον-άρον κατηγορώντας τον ότι διαρρέει στοιχεία και εσφαλμένες πληροφορίες επίτηδες, όπως ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δάνεισε χρήματα που δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ στην ουσία και ότι διαθέτει offshore εταιρεία.

Η απάντηση Κασσελάκη

Σχόλιο για τα «αντανακλαστικά της ελληνικής Δικαιοσύνης» κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή την εισαγγελική έρευνα για τα περιουσιακά του στοιχεία και το πόθεν έσχες του. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Κασσελάκης αναφέρει: «Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά στον κόσμο: Όταν αναλαμβάνει να υπερασπιστεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που βοά για την κατάλυση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Όταν αναλαμβάνει να στείλει σπίτι τους, αντί για τη φυλακή, βιαστές πρωθυπουργικούς φίλους και στελέχη της ΝΔ που παρανομούν. Όταν αναλαμβάνει να με στοχοποιήσει για το δάνειο που έδωσα στο κόμμα μου για να μη μείνουν απλήρωτοι τις γιορτές οι εργαζόμενοι.

Από τα δεδουλευμένα μου στις ΗΠΑ, όχι από σακούλες από επιχειρηματίες. H ελληνική Δικαιοσύνη έχει τα πιο αργά αντανακλαστικά στον κόσμο: Όταν οφείλει να διερευνήσει το έγκλημα, το μπάζωμα και τη συγκάλυψη στα Τέμπη. Όταν οφείλει να διερευνήσει το Predator και τις παράνομες παρακολουθήσεις του Μαξίμου. Όταν οφείλει να δικάσει τις υποθέσεις κάθε απλού πολίτη που ψάχνει το δίκιο του χωρίς μέσον και «πλάτες». Σε ό,τι με αφορά: Στείλτε όσους εισαγγελείς θέλετε. Σε αντίθεση με τις γιγαντιαίες περιουσίες αυτών που μας κυβερνούν, τα δικά μου εισοδήματα στις ΗΠΑ είναι όλα φορολογημένα. Μέχρι το τελευταίο δολάριο – μέχρι το τελευταίο ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη χώρα της ατιμωρησίας: Όλα θα αλλάξουν. Από όλους εμάς που έχουμε καθαρά χέρια, με τη δύναμη όλων εσάς που έχετε καθαρό μέτωπο».

Το γραφείο του Κασσελάκη απάντησε με έγγραφα και ημερομηνίες και ώρες κατάθεσης που διαψεύδουν τον πρώην οικονομικό διευθυντή. Μεταξύ άλλων αναρτήθηκε από τον Κασσελάκη η φράση «κακώς με κατηγορούν για offshore εταιρεία αφού είναι γνωστό ότι η εταιρεία που δάνεισε τα χρήματα είναι αλλοδαπή εταιρεία με έδρα τη Φλόριντα».

Ο ίδιος πριν από δέκα ημέρες είχε πει ότι ζώντας 20 χρόνια στο εξωτερικό δεν γνώριζε ότι τον αφορά το πόθεν έσχες μια που δεν ήταν βουλευτής, αλλά αν τον αφορά, θα πουλήσει τις εταιρείες του. «Μόνο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ δε θα πουλήσω ποτέ, με όποιο προσωπικό οικονομικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση, ο Μάρης δε θα αγοράσει φτηνά τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήδη προσπάθησε», έγραψε τότε.

Ο  Μάρης στον οποίο αναφέρεται είναι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάρης που με τα μέσα που διαθέτει στον ηλεκτρονικό Τύπο φέρεται να στήριξε την Εφη Αχτσιόγλου. Ειναι πρόεδρος του ομίλου ψηφιακών μέσων 24 MEDIA, ήταν για ένα χρόνο εκδότης της εφημερίδας «Έθνος» (το 2017), έχει ραδιοφωνικές συχνότητες ενώ είναι συνιδρυτής της εταιρείας Kaizen Gaming (Stoiximan/Betano) από το 2012 έως σήμερα και επενδυτής σε διάφορες εταιρείες όπως το Change.org, το Velocity, το Syncbnb κ.λπ. ενώ ήταν και για τέσσερα χρόνια (μέχρι το 2019) πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου.

Τί λένε πηγές της Κουμουνδούρου 

«Δεν υπάρχει θέμα παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη», δηλώνουν πηγές της Κουμουνδούρου, και προσθέτουν: «καλοδεχούμενη και ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε διερεύνηση των οικονομικών του. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Ακολούθως, «εξηγούν ότι δεν υπάρχει ζήτημα παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες, καθώς μέχρι το 2022 ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήταν υποχρεωμένος να υποβάλλει σχετική δήλωση ενώ για το 2022 οι δηλώσεις έχουν πάρει παράταση».

Σημειώνουν ακόμη ότι «εφόσον ο ελληνικός νόμος απαγορεύει σε αρχηγούς κομμάτων να είναι μέτοχοι εταιρειών του εξωτερικού θα πουλήσει τις μετοχές του οι οποίες άλλωστε στις ΗΠΑ φορολογούνται με 50%». Παραπέμπουν σε δήλωση του κ. Κασσελάκη στις 23 Φεβρουαρίου στην οποία ανέφερε : «Όλοι γνωρίζουν πως είμαι επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο εξωτερικό, όπου ζούσα μέχρι πρόσφατα, για 21 ολόκληρα χρόνια. Θα ενημερωθώ άμεσα από τους δικηγόρους μου αν ο νόμος περί πόθεν έσχες αφορά και τους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες αλλοδαπών εταιρειών. Εγώ, όπως είναι γνωστό, δεν είμαι βουλευτής. Εφόσον ο νόμος αφορά και σ’ εμένα θα πουλήσω τις μετοχές που έχω».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι