Εισαγγελική έρευνα στην Ταϊβάν για τους βομβητές με τα εκρηκτικά
19/09/2024Έφοδοι σε τέσσερις τοποθεσίες έγιναν σήμερα, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διατάχθηκε για την προέλευση των παγιδευμένων βομβητών της Χεζμπολάχ, η έκρηξη των οποίων είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι στον Λίβανο.
Οι βομβητές φέρουν το σήμα της ταϊβανέζικης εταιρείας Gold Apollo, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε ότι είναι η κατασκευάστρια, πετώντας την μπάλα σε συνεργαζόμενη εταιρεία της Ουγγαρίας, την BAC, η οποία με τη σειρά της αρνήθηκε ότι κατασκεύασε βομβητές και δήλωσε ότι «εμείς αναλαμβάνουμε απλώς δουλειές μεσάζοντα».
Ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times αναφέρει ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες βρήκαν τρόπο να παρέμβουν και τοποθέτησαν εκρηκτικά στους βομβητές κάποια στιγμή πριν από την άφιξή τους στον Λίβανο. Όμως, η Gold Apollo διέψευσε τις πληροφορίες βάσει των οποίων τους κατασκεύασε η ίδια και πώλησε τους βομβητές στη Χεζμπολάχ.
«Δεν είναι προϊόντα μας», επέμεινε ο διευθυντής της εταιρείας Χσου Τσινγκ-Κουάνγκ, σε δημοσιογράφους στην Ταϊπέι. Η εισαγγελία της Ταϊβάν ανακοίνωσε όμως την έναρξη έρευνας. «Ζητήσαμε από την υπηρεσία εθνικής ασφαλείας του Γραφείου Ερευνών να πάρει κατάθεση από δύο μάρτυρες και να πραγματοποιήσει έρευνες σε τέσσερις τοποθεσίες. Οι μάρτυρες συνεργάσθηκαν και παρείχαν τα σχετικά έγγραφα που τους ζητήθηκαν και τις συναφείς πληροφορίες», ανακοίνωσε η εισαγγελία της Ταϊπέι, χωρίς να κατονομάσει τους χώρους στους οποίους έγιναν οι έρευνες ούτε τα πρόσωπα που ανακρίθηκαν.
Ο Χσου πήγε σήμερα στην έδρα της Gold Apollo στην Ταϊπέι συνοδεία ερευνητών. «Η υπόθεση βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έρευνας, δεν μπορώ να σχολιάσω», δήλωσε στους δημοσιογράφους που περίμεναν στην είσοδο.
Σύμφωνα με τους New York Times, η BAC μπορεί να είναι μια εταιρεία φάντασμα που δημιουργήθηκε από τους ισραηλινούς ειδικά για την κατασκευή των βομβητών με τα εκρηκτικά που πυροδοτήθηκαν με τηλεειδοποίηση. Η Icom, μια εταιρεία κατασκευής ραδιοφωνικού εξοπλισμού με έδρα την Ιαπωνία, δήλωσε ότι σταμάτησε εδώ και μια δεκαετία να παράγει το μοντέλο των γουόκι τόκι που φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν επίσης στις επιθέσεις. «Διακόπηκε η σειρά αυτή πριν από περίπου 10 χρόνια, όπως και η παραγωγή των μπαταριών που απαιτούνται για τη λειτουργία της κύριας μονάδας. Όμως δεν είχε ποτέ τοποθετηθεί σφραγίδα που δείχνει τις απομιμήσεις, και επομένως δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί εάν το προϊόν αυτό είχε αποσταλεί προ δεκαετίας από την εταιρεία μας», δήλωσε η Icon.
Ειδικοί θεωρούν ότι τα γουόκι τόκι και οι βομβητές μεγάλων εταιρειών είναι ασφαλείς, επειδή δεν έχουν επαρκή χώρο για να βάλει κάποιος εκρηκτικά αλλά οι κατασκευαστές παίρνουν και αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας ως επί το πλείστον. Πάντως ακόμα και στην περίπτωση που οι κατασκευάστριες εταιρείες των δύο συσκευών δεν ήταν συνένοχες στην παγίδευσή τους, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι έχουν μερίδιο ευθύνης μέχρι την παράδοση του προϊόντος της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Times, Aljazeera