Εισηγήσεις να μην ανοίξουν τα σχολεία – Ανακοίνωση της κυβέρνησης για το εκκλησιαστικό “αντάρτικο”

Εισηγήσεις να μην ανοίξουν τα σχολεία – Ανακοίνωση της κυβέρνησης για το εκκλησιαστικό “αντάρτικο”

Παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν και οι δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, οι ειδικοί δεν συναινούν στη δια ζώσης επανεκκίνηση της εκπαίδευσης στα γυμνάσια και τα λύκεια. Η επιτροπή των ειδικών συστήνει να ανοίξουν μόνο τα δημοτικά σχολεία και μάλιστα υπό πολύ αυστηρά μέτρα.

Σημειώνεται ότι η χώρα μπήκε σε αυστηρό lockdown μιας εβδομάδας με στόχο, όπως είχε πει ο απελθών κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας να ανοίξουν τη Δευτέρα όλα τα σχολεία.

Ανακοίνωση για την αντίδραση της εκκλησίας

Την προσδοκία ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των περιστάσεων και θα τηρήσει τα μέτρα της Πολιτείας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η κυβέρνηση μετά το “αντάρτικο” της Ιεράς Συνόδου, που έκανε γνωστό νωρίτερα ότι δεν θα τηρήσει τα μέτρα του σκληρού lockdown, παρά θα ανοίξει τους ναούς τα Θεοφάνεια, τηρώντας τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί και περιληφθεί σε Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 15 Δεκεμβρίου. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έχει ως εξής:

«Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων.

Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι