“Είστε με τους Ρώσους;” ρωτάει ο Βορίδης τα κόμματα που αντιδρούν στις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία

Βορίδης: Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στον ΟΣΕ

Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή όπου υπήρξαν αντιδράσεις από την Ελληνική Λύση αρχικά, και εν συνεχεία από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, για τις αμυντικές δυνατότητες της Ευρώπης. Είπε σε συνέντευξή του, συγκεκριμένα, ότι «με την παροχή βοήθειας από τα κράτη-μέλη πρέπει να εξετάσουμε και τα κενά που αυτή δημιουργεί στην άμυνα».

Μπορείτε να ακούσετε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού εδώ. Πρώτος αντέδρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «εσχάτη προδοσία». Εν συνεχεία ο Σωκράτης Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Είχαμε επισημάνει πολλές φορές την ανησυχία μας. Και τότε είχαμε πάρει απάντηση ότι τίποτα τέτοιο δεν θα συμβεί. Και τώρα μιλάμε για κενά σε δημόσιο χώρο; Η άμυνα είναι σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί η κυβέρνηση να τη διαχειρίζεται με πολιτική σκοπιμότητα»

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης υπογραμμίζοντας ότι «η δήλωση του πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά ανησυχητική, πλην όμως, έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις που εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ., έχοντας την ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα, είχαμε τονίσει σε κάθε δοθείσα ευκαιρία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτης είπε πως τελικά ο πρωθυπουργός ομολόγησε αυτό για το οποίο τον κατηγορήσαμε.

Απαντώντας ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αφού διάβασε ολόκληρο το απόσπασμα της συνέντευξης του πρωθυπουργού εξήγησε πως η αναφορά σε αδυναμίες στις αμυντικές δυνατότητες, δεν αφορούσε την Ελλάδα αλλά συνολικά την Ευρώπη.

«Για μαντέψτε εσείς του εξυπνακισμού, γιατί αναφέρεται ειδικά στα βλήματα και τη σημασία τους ο πρωθυπουργός; Για μαντέψτε την εργασία που κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός που τον κατηγορείτε για εσχάτη προδοσία στο εξωτερικό, παλεύοντας να δημιουργήσει ένα συνολικό αμυντικό πλαίσιο που θα δώσει δουλειά και παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία και εσείς κάνετε εδώ πλάκα. Γιατί δεν λέτε αλήθειες; αφού δεν θέλετε την ενίσχυση της Ουκρανίας. Στην πραγματικότητα συντάσσεστε με τα ρωσικά συμφέροντα; Έρχεστε να χυδαιολογείτε, να λασπολογείτε και να διαστρεβλώνετε. Ο λαός ξέρει και έχει εγκρίνει τις πολιτικές μας. Είναι η μόνη κυβέρνηση που έχει ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας», είπε ο Μάκης Βορίδης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, στην Ολομέλεια της Βουλής, επανήλθε πάντως:

«Εγώ, θα δεχθώ την δική σας άποψη ότι ο πρωθυπουργός μιλούσε εκ μέρους των Ευρωπαίων. Δεν ήξερα ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός όλη της Ευρώπης και ότι μιλά εξ ονόματός της. Η κυρία με την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός είναι πρώην αναπληρώτρια σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ. Επειδή όμως μας μιλήσατε με ιδιαίτερη έπαρση πατριωτική και είπατε για τα Rafale, να σας ρωτήσω: Από την τσέπη σας πληρώσατε τα Rafale; Όχι. Από την τσέπη των Ελλήνων πολιτών πληρώθηκαν», είπε ο κ. Βελόπουλος, και συμπλήρωσε:

«Και καλά, στην Ουκρανία στέλνετε όπλα. Στην Κύπρο, πείτε μας, θα στείλετε καμιά σφαίρα; Δηλαδή αγαπάτε τους Ουκρανούς περισσότερο από τους Κύπριους αδελφούς μας; Να σας θυμίσω επίσης το θέμα του Μπελέρη, για τον οποίο μας λέγατε να μην μιλάμε, γιατί ασκείται μυστική διπλωματία και ο Μπελέρης θα αφεθεί ελεύθερος. Ναι. Το είδαμε. Πιο βαθιά μπήκε στην φυλακή. Πώς να σας πιστέψουμε, λοιπόν; Και μια και παλεύετε για τα εθνικά και είσαστε τόσο πολύ πατριώτες, να σας ρωτήσω: Έχετε ακούσει την κυρία Μπακογιάννη να μιλά για την εμπλοκή μας στην Ουκρανία; Άσχετα αν την επόμενη ημέρα τα γύρισε. Το είπε στο συνέδριο του Economist και την επόμενη μέρα έκανε τούμπα”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx