VIDEO

“Είστε προδότες-Ζήτω η Ουκρανία” φώναζε σε διαδήλωση ο επίδοξος δολοφόνος του Φίτσο

“Είστε προδότες-Ζήτω η Ουκρανία” φώναζε σε διαδήλωση ο επίδοξος δολοφόνος του Φίτσο
epa11184394 Slovak Prime Minister Robert Fico attends a press conference during the meeting of the Visegrad Group (V4) Prime Ministers in Prague, Czech Republic, 27 February 2023. EPA/MARTIN DIVISEK

Τί δείχνει αποκαλυπτικό βίντεο.

Ένα νέο βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, ρίχνει περισσότερο φως στα κίνητρα του 71χρονου διανοούμενου- λογοτέχνη Γιουράι Τσιντούλα και ενδέχεται να αποκαλύπτει έναν από τους λόγους για τους οποίους πυροβόλησε χθες το μεσημέρι τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Φίτσο.

Στο βίντεο, διακρίνεται ο Τσιντούλα να συμμετέχει σε μια διαδήλωση τον Απρίλιο κατά της κυβέρνησης της Σλοβακίας (ο Φίκο είχε μιλήσει αρκετές φορές κατά του Κιέβου και είχε υιοθετήσει φιλορωσική θέση) και υπέρ της Ουκρανίας, φωνάζοντας: «Είστε προδότες… ζήτω η Ουκρανία».

Σημειώνεται πως, στα πρώτα λόγια μετά τη σύλληψή του, ο Τσιντούλα είπε ότι πυροβόλησε τον Φίτσοο επειδή «δεν συμμεριζόταν τις πολιτικές απόψεις της κυβέρνησης».

Δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν ο 71 χρόνων συγγραφέας, Γιούρι Τσιντούλα, με καταγωγή από το κεντρικό τμήμα της χώρας. Ο εν λογοτέχνης έχει κυκλοφορήσει τρεις ποιητικές συλλογές και είναι μέλος της ένωσης Σλοβάκων συγγραφέων από το 2015. Μετά την σοκαριστική είδηση, ο γιος του Τσιντούλα ανέφερε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο aktuality.sk ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα όπλο και διέθετε άδεια οπλοφορίας, σχολιάζοντας μόνο πως «μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Δεν τον ψήφισε. Μόνο αυτό μπορώ να πω».

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα tvnoviny.sk μετέδωσε ότι η σλοβακική αστυνομία απήγγειλε στον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο, που επισύρουν ποινή κάθειρξης από 25 χρόνια έως ισόβια.

Ο ίδιος ο δράστης, όμως, σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο διαδίκτυο πριν από οκτώ χρόνια, δήλωνε: «Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Ο κόσμος μοιάζει να έχει τρελαθεί», λέγοντας πως ίδρυσε «κίνημα εναντίον της βίας» στη Λεβίτσε, το οποίο στον ιστότοπό του αναφέρει πως είναι «πολιτικό κόμμα σκοπός του οποίου είναι να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στην κοινωνία».

«Είναι ένας μοναχικός λύκος που ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά την τελευταία περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε. «Η σλοβακική αστυνομία εργάζεται με βάση ένα και μοναδικό σενάριο της επίθεσης και ο ύποπτος κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας εκ προμελέτης», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα. Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σήμερα σταθερή αλλά παραμένει «πολύ σοβαρή», δήλωσε αξιωματούχος νοσοκομείου, μετά τον χθεσινό του τραυματισμό του με σφαίρες σε μια απόπειρα δολοφονίας που αποκάλυψε τον βαθύ πολιτικό διχασμό στη χώρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι