Εισβολή διαδηλωτών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράκ

Εισβολή διαδηλωτών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράκ

Διαδηλωτές εισέβαλαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ, και ανάγκασαν τους εργαζομένους να διακόψουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από το κέντρο ελέγχου, θέτοντας τις εκτός λειτουργίας.

Οι εγκαταστάσεις παράγουν 90.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα. Οι διαδηλωτές φώναζαν «όχι πατρίδα, όχι πετρέλαιο» καθώς διέκοπταν τιη λειτουργία τους, δήλωσαν οι πηγές. Είναι η πρώτη φορά, από την 1η Οκτωβρίου που άρχισαν οι διαδηλώσεις, που διαδηλωτές κλείνουν μια ολόκληρη πετρελαϊκή εγκατάσταση, αν και έχουν αποκλείσει την είσοδο σε διυλιστήρια και λιμάνια κατά το παρελθόν. Η οικονομία του Ιράκ εξαρτάται από τις εξαγωγές πετρελαίου που αποτελούν το 90% και πλέον των εσόδων της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του ΟΠΕΚ. Καμία ξένη εταιρία δεν δραστηριοποιείται στις εγκαταστάσεις αυτές.

Οι διαδηλωτές ζητούν την απομάκρυνση του συνόλου της κυβερνώσας ελίτ την οποία κατηγορούν ότι πλουτίζει χρησιμοποιώντας το κράτος και υπηρετώντας ξένες δυνάμεις –και πάνω απ΄όλα το Ιράν– καθώς πολλοί Ιρακινοί είναι καταδικασμένοι στη φτώχεια χωρίς δουλειά, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή εκπαίδευση – και τον διορισμό ενός πρωθυπουργού χωρίς κομματική πρόσδεση.

Ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ αρνήθηκε προχθές, Πέμπτη, να διορίσει τον υποψήφιο μιας υποστηριζόμενης από το Ιράν κοινοβουλευτικής ομάδας ως πρωθυπουργό, λέγοντας ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί από το να διορίσει κάποιον στον θώκο τον οποίο θα απέρριπταν οι διαδηλωτές, παρατείνοντας ένα πολιτικό αδιέξοδο πολλών εβδομάδων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι